Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brändäystä suolakurkulla ja jäätelöllä

Talous
 
Juha Metso
Henrik Hemmilä möi tänä vuonna valtaosan yritystoiminnastaan ja omistuksessaan olleista elintarvike brändeistä. Omaan omistukseen jäivät joulukuusia kauppaava Scan Tree ja yrityksille hedelmälajitelmia myyvä Fruitbox-hedelmäpalvelu.
Henrik Hemmilä möi tänä vuonna valtaosan yritystoiminnastaan ja omistuksessaan olleista elintarvike brändeistä. Omaan omistukseen jäivät joulukuusia kauppaava Scan Tree ja yrityksille hedelmälajitelmia myyvä Fruitbox-hedelmäpalvelu. Kuva: Juha Metso
Kuka?

Henrik Hemmilä

 Helsinkiläinen yrittäjä, syntynyt 1974.

 Myi vuonna 2015 yrityksensä osakekannan ja siten joukon omistamiaan elintarvikebrändejä pääomasijoittaja MB Rahastoille ja Makua Foodsille.

 Kauppaan kuuluivat Myrttisen kurkut, Green Taste -pähkinät, Memmas Knossos -oliiviöljyt, Sicilia-sitruunamehu, Pappagallo-jäätelöt, Mehuiza-mehut ja Mr. Fruit -tuoretukku.

Mitä yhteistä on Pappagallo-jäätelöllä, Myrttisen kurkuilla ja Memmas-oliiviöljyllä?

Ne kaikki ovat olleet vähän uinuvia suomalaisia elintarvikebrändejä, jotka Henrik Hemmilä on herätellyt henkiin.

”Toiset bongaavat lintuja. Minulla on ollut elintarvikkeet. Etsin hiomattomia timantteja.”

Hemmilä kokosi kymmenen viime vuoden aikana oman firmansa Arho Nordicin alle pienehköjä ja perustyönsä hyvin tehneitä mutta hieman varjoon jääneitä tuotteita yrityksiltä, joiden omistajilla ei ollut halua, kykyä tai työvuosia nostaa tuotetta siihen kukoistukseen, jonka mahdollisuudet Hemmilä niissä näki.

Omistukseen päätyivät muun muassa Myrttisen kurkut, Pappagallo-jäätelö, Memmas Knossos -oliiviöljyt, Sicilia-sitruunamehut, Mehuiza-mehut ja Green Taste -pähkinät.

Hemmilää kiinnostavat brändien kehittäminen, tuoteidentiteetin muuttaminen ja tuotteiden uudelleen markkinoille tuominen. Tuotemerkit ovat arvokkaita, ja niitä on vaikea luoda tyhjästä, sillä ruokaostoksilla ihmiset ovat äärettömän konservatiivisia, Hemmilä sanoo.

”Mutta toisaalta ihmiset ostavat aina ruokaa, oli suhdanne mikä tahansa.”

Artikkeliin liittyvät

Kilpailu elintarvikemarkkinoilla on kovaa, ja pikkuyrityksille kauppojen omien merkkien eli private labelien päihittäminen on liki mahdotonta.

Pienten elintarvikebrändien on Hemmilän mukaan todella vaikea saada aikaan kasvua ihan jo siksi, että lainsäädäntö ja keskusliikkeet vaativat pieniltä ihan samaa kuin suurilta.

”Monille pikkuyrityksille omavalvonnan vaatimukset ja keskusliikkeiden toimituserät käyvät mahdottomiksi.”

Siksi pienehkö elintarvikebrändi ei välttämättä pärjää yksin, oli tuote kuinka laadukas ja perinteinen tahansa.

”Itse ostin kokoluokaltaan sellaisia yrityksiä, jotka oli viisasta niputtaa yhden toimijan alle. Isoja mutta silti liian pieniä.”

Sellaisia olivat esimerkiksi 1970-luvulta asti valmistetut Myrttisen kurkut.

”Tuote on hieno, mutta se piti saada suuremman yleisön tietoon. Panimme kuntoon jakelun, markkinoinnin ja tasalaatuisuuden.”

Monen firman kulut pienenivät heti, kun Hemmilä osti ne: jos samalla omistajalla on monta brändiä, saa leikattua hallinnon kuluja ja tehostettua jakelua. ”Kun saman sateenvarjon alla oli monia tuotteita, meistä tuli ihan varteenotettava toimija. Kaupan ostajille pystyi tarjoamaan monta tuotetta samaan aikaan.”

Elintarvikebisneksessä uusia tuotteita tulee ja menee, Hemmilä sanoo. ”Kysyntä on todella pirstaloitunutta. Minua on kiinnostanut sellainen, mikä selvästi tuli jäädäkseen.”

Niin kuin vaikka pähkinäbuumi ja terveelliset snacksit, joita molempia Hemmilä hankki omistukseensa. ”Vielä ei ole sitä ykkösbrändiä, pähkinöiden Elovenaa, jonka kaikki tuntisivat.”

Pähkinöiden brändäyksen tekee kuitenkin nyt joku muu. Hemmilä päätti viime vuonna myydä yrityksensä osakekannan ja tuotemerkit, vaikkei oikeastaan ollut tarkoitus.

Perhepiirissä oli pari erittäin ikävää kuolemantapausta, hän kertoo. Ne saivat miettimään. Ehkä voisi tehdä muutakin kuin töitä, joita tulikin tehtyä paljon.

”Minulla on kolme pientä tytärtä. Ja firmalla oli monta miljoonaa velkaa, koska tein investointeja omalla riskillä ja velkarahalla.”

Kauppahintaa Hemmilä ei kerro. Se oli kuitenkin siinä määrin motivoiva, että empivä omistaja päätti myydä.

Uusi joutilaisuus tuntuu vielä oudolta.

”Miltei kaduttaa, että myin”, Hemmilä myöntää. ”Olisi ollut kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea brändeistä vielä tuleekaan.”

Joulukuusikauppaa tekevän Scan Treen ja Fruitbox-hedelmäbisneksen Hemmilä jätti kuitenkin itselleen. ”Pitää olla tekemistä.”

Hemmilän kuuset kasvavat Tanskassa luottoviljelijän pellolla. Jouluksi Tanskasta lähti rekan perävaunuissa kymmeniätuhansia kuusia Suomeen.

Itse asiassa Hemmilän yrittäjänura lähti liikkeelle juuri kuusikaupasta.

”Myytiin kaverin kanssa kuusia Ruoholahden metroasemalla. Sitten sitä rupesi miettimään, mistä saisi tuotua itse kuusia. Lähdin Tanskaan katsomaan.”

Kuusien rinnalle tulivat marjat. Vastavalmistuneeseen Ison Omenan kauppakeskukseen etsittiin torikojuihin yrittäjää myymään marjoja. Yrittäjyys houkutti enemmän kuin it-buumin projektinjohtotyöt, joita oli myös tullut kokeiltua.

”Mutta kyllä ne viljelijät alkuun tällaista helsinkiläiskaveria katselivat.”

Marjakauppiaana avainjuttuja oli se, että Hemmilä sai asiakkaakseen Suomeen vasta tulleen Lidlin.

”Kukaan ei vielä oikein uskonut siihen. Sitä pidettiin köyhien ja maahanmuuttajien kauppana. Me toimitimme tavaraa alusta alkaen.”

Vuonna 2004 tuli vastaan yritys, jonka Hemmilä päätti ostaa. Yrityskauppa oli Hemmilän ensimmäinen ja huonoin.

”Benkun Marjat oli pahiten pieleen mennyt yritysostoni. Maksoin oppirahat.”

Oppi oli se, ettei koskaan ei kannata ostaa liiketoimintaa, oli se miten menestynyt tahansa, jos menestys perustuu yrittäjän persoonaan.

”Yrityksessä on oltava jotain erityistä, ja tuotteen on tuotava selkeästi lisäarvoa asiakkaalle.”

Hemmilä sanoo tehneensä pääasiassa hyviä yrityskauppoja. Mutta hyviä kauppoja ovat tehneet nekin, jotka ovat myyneet hänelle yrityksensä, Hemmilä sanoo. Joskus on parempi myydä kuin sinnitellä.

”Moni vain yrittää, kun on yrittäjä, vaikka toimintaa pitäisi pystyä analysoimaan irrallaan omasta egosta: miettiä, mikä on yritykselle parasta. Joskus se voi olla se, että menee jonkun toisen kanssa yhteen.”

Hemmilän seuraava oma tavoite on kehittää mahdollisimman yksinkertaisia ja skaalautuvia palveluja. Hänen hedelmäbisneksestään voisi olla siihen. Fruitbox toimittaa yritysten työntekijöille toimistoihin valmiita hedelmälajitelmia kerran viikossa.

”Se on riittävän yksinkertaista. Firma tilaa työntekijöilleen laatikollisen hedelmiä, ja ne saapuvat kerran viikossa. Myös seuraavalla viikolla. Ja taas seuraavalla viikolla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat