Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko ostaa perheyhtiö Onnisen 369 miljoonalla eurolla

Onninen on rakentamisalan tukkukauppa. Kaupassa Keskolle siirtyy noin kolmetuhatta työntekijää.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Onvestin hallituksen puheenjohtaja Maarit Toivanen-Koivisto ilotsee, että Onninen jää suomalaisomistukseen.
Onvestin hallituksen puheenjohtaja Maarit Toivanen-Koivisto ilotsee, että Onninen jää suomalaisomistukseen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kesko ostaa Onnisen 369 miljoonalla eurolla Onvestilta. Kaupan myötä Keskolle siirtyy Onniselta noin 1,5 miljardin euron liikevaihto ja noin kolmetuhatta työntekijää. Heistä noin 1 200 työskentelee Suomessa.

Kauppaan ei sisälly perheyhtiö Onnisen teräsliiketoimintaa eikä Venäjän tyräryhtiötä.

Yritysoston myötä Keskon liiketoiminta laajenee merkittävästi rakentamisen alalla, koska Onninen on Itämeren alueen ja Skandinavian johtavia lämpö-, vesi ja ilmastointialan sekä sähkötuotealan yrityksiä. Se on erikoitunut yritysasiakaskauppaan.

Konsernilla on noin 150 toimipistettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Baltian maissa sekä Venäjällä.

Molemmat yhtiöt toimivat Itämeren alueen ja Skandinavian markkinoilla. Keskon mukaan toteutuessaan kauppa mahdollistaa Keskolle merkittävät mittakaava- ja synergiaedut.

”Ihmisillä on entistä vähemmän aikaa toteuttaa teknisesti yhä vaativampia rakennusprojekteja, ja he haluavat ostaa aiempaa enemmän valmiita rakentamisen ratkaisuja. Strategiamme yhtenä keskeisenä tavoitteena on vastata tähän kehitykseen”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander Keskon tiedotteessa tiistaina.

Helanderin mukaan kaupan jälkeen Keskon rakentamisen liikevaihto on noin 3,6 miljardia euroa, ja Keskon rakentamisen ja talotekniikan kauppa on oman alansa johtavia Euroopassa ja Suomen kansainvälisin kaupan alan toimija.

”Onninen ja sen vahva brändi tarjoavat Keskolle erinomaisen mahdollisuuden kehittää ja laajentaa myyntiä yritysasiakkaille”, sanoo Helander.

Onvestin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto pitää yrityskauppaa hyvänä ratkaisuna Onniselle.

”Kauppa luo merkittäviä mahdollisuuksia, kun molempien yritysten parhaat käytännöt saadaan yhteiseen käyttöön. Samalla on tärkeää, että Onninen pysyy suomalaisomistuksessa”, Toivanen-Koivisto sanoo.

Onvestin pääomistaja Toivanen-Koivisto sai paljon julkisuutta vuosi sitten ilmoittamalle muuttavansa Portugaliin välttyäkseen Suomen perintöverolta. Lue tästä aihetta koskeva artikkeli HS:sta.

Onvest-konserni koostuu neljästä toimialasta, joista Onninen on suurin. Konsernissa on töissä noin 5 900 ihmistä, joista siis noin puolet nyt myydyissä liiketoimissa. Lisäksi Onvestiin kuuluvat toimisto- ja liikekiinteistöihin ja korjausrakentamiseen keskittyvä Are-konserni sekä sijoitus- ja kiintöistoimintaa.

Käteisellä maksettava kauppa rahoitetaan Keskon likvideillä varoilla sekä käytettävissä olevilla velkarahoitusreserveillä.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat