Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivanen-Koivisto: Osaaminen ja pääomat ratkaisivat myynnin

Talous
 

Runsas vuosi sitten joulukuussa Onnisen omistaja Maarit Toivanen-Koivisto kertoi HS:n syntymäpäivähaastattelussa muuttavansa perheineen Portugaliin verosyistä.

”Jos menehtyisin yllättäen, lapseni joutuisivat maksamaan perintöveroa kymmeniä miljoonia euroja vuoden sisällä. Hehän perisivät osakkeeni, eikä pankki antaisi lainaa niitä vastaan”, hän perusteli tuolloin.

Lausunto herätti laajan keskustelun sukupolvenvaihdosten toteutuneista perintöveroprosenteista, veron maksuajoista ja siitä, onko yrittäjillä varaa perintöveroihinsa.

Haastattelun aikaan Toivanen-Koivisto oli vielä tiukasti sitä mieltä, että Onnista ei myydä.

Kanta alkoi muuttua heinäkuussa, kun Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander soitti Toivanen-Koivistolle ja teki ostotarjouksen. Kauppaa hierottiin puoli vuotta lukuisten asiantuntijoiden kanssa.

Toivanen-Koiviston mukaan Onvestin hallituksessa oli ennen myyntipäätöstä pohdittu, millaisia mahdollisuuksia seuraavalla sukupolvella on kehittää yhtiötä.

”Se vaatii osaamista ja pääomia. Keskolla on enemmän resursseja kuin Onvestilla”, Toivanen-Koivisto perusteli päätöstä tiedotustilaisuudessa.

Onvestin toimitusjohtaja Timo Alamiekkaoja arvioi, että yrityskaupan jälkeen Onvest hallinnoi noin 800 miljoonan euron omaisuutta.

Kun Onnisen myynti Keskolle saadaan päätökseen, suvun sijoitusyhtiölle Onvestille jää taloteknisiä palveluja tarjoava Are, teräsliiketoiminta ja hyvin pienet Onnisen Venäjän-toiminnot.

Aren palveluksessa työskentelee 2 700 työntekijää. Se teki viime vuonna 380 miljoonan liikevaihdolla käyttökatetta 10 miljoonaa euroa, Alamiekkaoja kertoo. Teräsliiketoiminta oli tappiolla.

”Kyllähän tämä [Onvest] profiloituu enemmän sijoitusyhtiöksi”, Alamiekkaoja sanoo.

Vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto sanoi tiedotustilaisuudessa, että Onvestin sijoituksissa ”tapetilla on toki suomalainen omistajuus”.

Perheyhtiön perinteiden mukaan Onvest aikoo vastaisuudessakin keskittyä pitkäjänteiseen sijoittamiseen, Toivanen-Koivisto sanoi.

Onvestin tiedotteessa Toivanen-Koivisto sanoi Onvestin olevan ”sitoutunut omistaja, joka aikoo jatkossakin investoida ja työllistää Suomessa”.

Maarit Toivanen-Koiviston sisar Marja Toivanen omistaa Onvestista noin 30 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat