Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hintasyöksy jatkuu yhä

Talous
 

Raakaöljyn hinta halpeni tiistaina alimmalle tasolleen 12 vuoteen. Brent-laadun helmikuun toimitusten futuurihinta laski kolme prosenttia maanantain tasosta 30,43 dollariin barrelilta. Myöhemmin päivällä hinta hieman nousi. Spot-hinta kävi jopa alle 30 dollarissa.

Britannialainen öljy-yhtiö BP ilmoitti tiistaina, että se vähentää maailmanlaajuisesti 4 000 työpaikkaa öljyn hinnan alentumisen takia.

Investointipankkien raaka-aineanalyytikot ovat laskeneet tällä viikolla öljyn hintaennusteitaan. Standard Charter ennusti, että öljy voi halveta jopa kymmeneen dollariin barrelilta.

”On mahdollista, että näin käy hetkellisesti”, sanoo Neste Oilin energia-asiantuntija Lauri Kärnä. ”Mutta on vaikea kuvitella, että hinta laskisi tästä pysyvämmin enää kovin paljon.”

Öljyn romahdus alkoi puolitoista vuotta sitten Kiinan kasvunäkymien heikkenemisestä.

Vuoden 2014 kesän 110 dollarin huippuhinnoista on hävinnyt jo yli 70 prosenttia. Pelkästään tämän vuoden alusta öljy on halventunut jo 20 prosenttia.

Halpenemisen taustalla on kolme tekijää yli muiden: raakaöljyn valtava ylituotanto, Kiinan kasvun hidastuminen ja dollarin arvonnousu. Dollareissa hinnoiteltu öljy halpenee yleensä aina, kun dollarin arvo nousee.

Kiinan kasvun hidastuminen hidastaa öljynkulutuksen kasvua. Siihen liittyvä epävarmuus on heilutellut niin arvopaperi- kuin raaka-ainemarkkinoitakin.

Suurin hintoja laskeva tekijä öljymarkkinoilla on kysynnän ja tarjonnan epätasapaino. Tuottajat eivät ole pyrkineet sopeuttamaan tuotantoa kysynnän hidastuvaan kasvuun, vaan ne pumppaavat öljyä täydellä teholla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irak aikoo kasvattaa helmikuussa öljynvientiään ennätyslukuihin. Se on Saudi-Arabian jälkeen öljynviejämaiden järjestön Opecin toiseksi suurin öljyntuottaja. Myös talouspakotteista mahdollisesti pian vapautuvan Iranin odotetaan kasvattavan öljynvientiään.

Iranin ja Saudi-Arabian välisen poliittisen tilanteen kiristyminen vaikeuttaa entisestään tuotannon rajoituksista sopimista Opecin piirissä. Opec-maiden osuus maailman raakaöljyn viennistä oli 57 prosenttia vuonna 2014.

Persianlahden öljyntuottajat ovat myös yrittäneet ajaa halvoilla hinnoilla markkinoilta liuskeöljyn tuotannon, joka on kasvanut Yhdysvalloissa nopeasti.

”Liuskeöljyn tuottajat ovat kuitenkin olleet yllättävän sitkeitä, eikä tuotanto ole vähentynyt niin paljon kuin vielä puoli vuotta sitten ajateltiin”, Kärnä sanoo.

Ylikapasiteettia helpottaa jonkin verran se, että öljyn halpeneminen lisää myös sen kulutusta. Erityisesti Yhdysvalloissa paljon kuluttavat autot ovat jälleen käyneet hyvin kaupaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat