Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelualan kasvua hidastavat ohjelmistoalan ongelmat

Palveluala kasvoi 1,5 prosenttia elo–lokakuussa. Kasvuvauhti on hidastunut ohjelmistoalan ja kuljetusten vaikeuksien takia.

Talous
 
Kai Sinervo
Ravitsemusalan liikevaihto on kasvussa. Salin vuoromestari Hanna Kivirinta tarjoilee ruokaa asiakkaille ravintola Meritorpassa joulukuussa 2015.
Ravitsemusalan liikevaihto on kasvussa. Salin vuoromestari Hanna Kivirinta tarjoilee ruokaa asiakkaille ravintola Meritorpassa joulukuussa 2015. Kuva: Kai Sinervo

Palvelualojen liikevaihto kasvoi viime vuonna elo-lokakuussa 1,5 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisema tilasto.

Kasvu on hidastunut. Vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla liikevaihto kasvoi 4,1 prosenttia. Tosin tuolloin lukuja piristi poikkeuksellisen paljon yksi toimiala, kun informaatio- ja viestintätoimialan liikevaihdon kasvuksi tilastoitiin peräti 13,4 prosenttia.

Tämä johtui tuolloin kukoistaneesta ohjelmistotoimialasta, joka on vuoden aikana menettänyt isoista palvelualoista eniten liikevaihtoaan.

Jos informaatio- ja viestintätoimiala jätetään huomioimatta, palvelualojen kasvu olisi todennäköisesti ollut jonkin verran suurempaa vuonna 2015 kuin vuonna 2014 vastaavaan aikaan.

Palvelualojen tilastossa ovat mukana muun muassa kiinteistöala, hallinto- ja tukipalvelut, taiteet, viihde, majoitus, ravintolat, viestintäala ja kuljetus, mutta ei kaupan toimialat. Palvelualojen menestystä seurataan tarkasti, sillä Suomen kansantalous on aikaisempaa riippuvaisempi alasta, kun teollisuudella on mennyt huonosti jo useita vuosia.

Eniten laski kuljetusten ja varastoinnin liikevaihto, kaikkiaan 2,6 prosenttia. Kuljetuksissa vaikuttaa etenkin teollisuustuotannon väheneminen. Informaatio- ja viestintäalan liikevaihto laski 0,8 prosenttia. Tässä tilastossa huomioidun palvelualan liikevaihdosta kuljetus- ja varastointiala vastaa 28 prosenttia ja informaatio- ja viestintäala 21 prosenttia.

Eniten piristyi kiinteistöalan liikevaihto. Alan liikevaihto kasvoi 6,2 prosenttia, kun elo-lokakuussa 2014 kasvu jäi 3,3 prosenttiin.

Tieteelliseen ja tekniseen toimialaan kuuluvat muun muassa laki-, konsultti- ja arkkitehtitoimistot. Tämä toimiala kasvoi 5,4 prosenttia. Hallinto- ja tukipalvelut, taide ja viihde sekä majoitus- ja ravitsemistoiminta olivat kaikki noin neljän prosentin kasvussa. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto nousi 3,9 prosenttia, kun vastaavaan aikaan 2014 nousu oli kaksi prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat