Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hinnat laskivat joulukuussa – inflaatio miinuksella

Rahan ostovoimaa kuvaava inflaatio pysyi –0,2 prosentissa joulukuussa eli samalla tasolla kuin marraskuussa.

Talous
 
Ville Nukari / Lehtikuva
Inflaation keskeinen syy on bensan hinnan lasku.
Inflaation keskeinen syy on bensan hinnan lasku. Kuva: Ville Nukari / Lehtikuva

Rahan ostovoimaa kuvaava inflaatio pysyi –0,2 prosentissa joulukuussa eli samalla tasolla kuin marraskuussa. Tämä tarkoittaa, että hinnat ovat keskimäärin hienoisessa laskussa. Hintojen lasku on Suomessa harvinaista.

Rahan arvon nousu eli deflaatio aiheuttaa usein ongelmia taloudelle muun muassa siksi, että ihmiset siirtävät hankintojaan odottaessaan hintojen edelleen laskevan. Tämä aiheuttaa helposti deflaatiokierteen ja vähentää taloudellista toimeliaisuutta.

Loppuvuonna negatiivinen inflaatio aiheutui suurelta osin asuntolainojen keskikorkojen ja polttonesteiden kuluttajahintojen halpenemisesta. Näiden hintojen lasku saattaa jopa piristää taloutta. Joulukuussa myös ulkomaan lentoliikenteen ja EU:n ulkopuolelle tapahtuvien valmismatkojen hinnat laskivat.

Vaarallisempaa taloudelle voi olla, jos kuluttajatuotteiden hinnat yleisesti laskevat. Näin ei nyt ole. Joulukuussa esimerkiksi ajoneuvovero, vuokrat ja hoitovastikkeet kallistuivat.

Euroalueella inflaatio oli joulukuussa 0,2 prosenttia. Euroopan keskuspankin EKP:n tavoite on pitää vuotuinen inflaation hieman alla kahdessa prosentissa.

Inflaatiota tutkitaan muun muassa niin, että tilastokeskuksen haastattelijat keräävät kuluttajahintaindeksiä varten noin 50 000 hintatietoa noin 2 700 liikkeestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat