Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan talous herättää vihdoin toivoa

Talous
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters
Tästä on kyse

Kuuden vuoden piina jatkuu

 Kreikan velkakriisi alkoi vuoden 2009 lopulla. Myös muut eurotaloudet, kuten Portugali ja Irlanti, ovat vuosien varrella ajautuneet syviin vaikeuksiin ja tarvinneet kansainvälistä apua.

 Kreikan erilaisiin pelastuspaketteihin on käytetty yhteensä yli 220 miljardia euroa lainarahaa, joista Suomen osuus on noin 4,5 miljardia.

 Viime kesänä uudet ongelmat olivat johtaa Kreikan eroon euroalueesta. Viime elokuussa syntyi sopimus 86 miljardin euron pelastuspaketista, jonka vastineeksi Kreikan on tehtävä kipeitä taloudellisia uudistuksia.

Bryssel

Viime kesänä Kreikka oli lentää ulos yhteisvaluutta eurosta, mutta nyt kellossa on aivan uusi ääni: Kreikan talouteen ja rakenneuudistuksiin liitetään melko lailla toiveikkuutta. On täysin mahdollista, että rajun pohjakosketuksen saanut euromaa on matkalla uuteen nousuun.

Tällaisin miettein euroalueen maiden valtiovarainministerit kokoontuivat torstaina Brysseliin keskustelemaan koko yhteisvaluuttaa horjuttaneen maan tilanteesta.

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) joutui jättämään kokouksen väliin kuumeilun ja influenssan vuoksi, hän kertoi Twitter-viestissään.

Euroryhmän puheenjohtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem totesi ennen kokouksen alkua, että ”Kreikan hallitus on todella tehnyt paljon työtä” taloutensa uudistamiseksi viime kesän jälkeen.

Hänen mukaansa jotkin keskeiset uudistukset ovat yhä kesken, mutta yleishenki Dijsselbloemin puheissa oli positiivinen. Samaa viestivät suomalaiset asiantuntijat ennen kokousta.

”Edellytykset Kreikan tilanteen vakautumiselle paranivat loppuvuonna. Pankkien tilanne on vakautunut, velanhoitomenot ovat alhaiset ja uudistuksia on viety eteenpäin, esimerkiksi yksityistämisstrategiaa on parannettu”, kirjoitti Kreikan talouden asiantuntija, finanssineuvos Pekka Morén kolumnissaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla viime viikolla.

Valtiovarainministeriön lainaaman ennusteen mukaan Kreikan bruttokansantuote supistuu tänä vuonna hienoisesti, puolisen prosenttia, mutta vuonna 2017 siintäisi lähes kolmen prosentin kasvu. Sen toteutuminen riippuu kuitenkin poliittisesta vakaudesta, uudistusten etenemisestä ja siitä, etteivät euroaluetta kohtaa mitkään uudet shokit.

Esimerkkeinä myönteisistä yllätyksistä voi poimia sen, että Kreikan pankkien vakauttamiseen on tarvittu paljon vähemmän rahaa kuin maan kolmanteen, enimmillään 86 miljardin pelastuspakettiin, varatut 25 miljardia. On mahdollista, että huterat pankit saatiin pönkitettyä tähän mennessä annetuilla 5,4 miljardilla eurolla eikä lisärahaa tarvita.

Hyvistä uutisista huolimatta Kreikalla on vielä pitkä matka tilanteen normalisoitumiseen.

Kreikalla ja euroalueen mailla on ollut monia kiistakohtia, kuten se, pitäisikö Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osallistua maan kolmannen pelastusohjelman toteuttamiseen.

Esimerkiksi Suomi, Saksa ja Hollanti ovat vaatineet ponnekkaasti IMF:n mukanaoloa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puolestaan totesi joulukuussa, ettei rahastoa tarvita, koska tilanne voidaan korjata eurooppalaisin voimin.

Torstaina tässäkin asiassa oli uutisoitavissa nytkähdys. Hollannin Dijsselbloem sanoi Kreikan valtiovarainministerin Eukleidis Tsakalotosin sanoneen, että Kreikka hyväksyy valuuttarahaston mukaan.

IMF osallistui kahteen aiempaan Kreikan pelastusohjelmaan, mutta viime syksynä sovittuun ohjelmaan se ei ryhtynyt, koska ei ollut vakuuttunut Kreikan muutoshalusta. Kreikka oli myös jättänyt kaksi lainanlyhennystä maksamatta.

EU:n talousasioista vastaava komissaari Pierre Moscovici totesi saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden keskiviikkoiltana julkaisemassa haastattelussa, että IMF:n mukaan saanti on välttämätöntä.

Kreikan ja euroalueiden suhteita hiertää myös käsitys uudistusruljanssin aikataulusta. Dijsselbloem toisti torstaina, että Kreikan uudistusten väliarvio voi kestää kuukausia mieluummin kuin viikkoja.

Kreikka on joutunut muuttamaan kriisitaloutensa rakenteita hurjaa tahtia. Viime elokuussa sovitun tukiohjelman jälkeen se on toteuttanut jo noin sata erilaista uudistusta, joita euromaat vaativat.

Vaikeimpiin uudistuksiin kuuluu Kreikan eläkejärjestelmä, jossa hallitus yrittää yksinkertaistaa rönsyilevää järjestelmäänsä ja vähentää sen kuluja. EU-virkamiehet suhtautuvat uudistusehdotukseen osin toiveikkaasti, osin epäillen

EU-komission on määrä myöhemmin tammikuussa aloittaa Kreikan uudistusten väliarvion käsittely. Arvion perusteella päätetään, minkä kokoista lainaa Kreikalle annetaan jatkossa ja mitä muita uudistuksia maalta vaaditaan. Alkuvuonna saatetaan päättää myös lisähuojennuksista Kreikan lainaehtoihin.

Kreikan pelastamiseksi on pumpattu viime vuosina yli 222 miljardia euroa tukilainoja eri ohjelmien kautta. Suomen osuus summasta on 4,5 miljardia euroa, kerrotaan valtiovarainministeriön katsauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat