Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen taloudesta taas synkkiä tietoja: teollisuustuotanto rajussa laskussa elo–lokakuussa

Nopeinta pudotus oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

Talous
 
Antti Johansson / HS
Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivos.
Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivos. Kuva: Antti Johansson / HS

Suomen taloudesta on julkaistu taas heikkoja uutisia. Tilastokeskus ilmoitti perjantaiaamuna, että teollisuuden liikevaihto oli elo-lokakuussa 7,2 prosenttia pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Erityisen huolestuttavaa luvuissa on se, että pudotus oli huomattavasti kovempaa kuin vuosi sitten eli elo-lokakuussa 2014 suhteessa vastaavaan aikaan 2013.

Tilaston mukaan kotimaan myynti supistui 3,8 prosenttia ja vientiliikevaihto 9,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Liikevaihto supistui kaikilla teollisuuden alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Nopeinta pudotus oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 18,5 prosenttia, kemianteollisuudessa, 16,6 prosenttia sekä tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa, 10,6 prosenttia. Metsäteollisuudessa liikevaihto pysyi lähes ennallaan, laskua oli vain 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden liikevaihtoa kuvaavien indeksien laskenta perustuu verohallinnon arvonlisäverotietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla.

Tilastokeskus kertoi perjantaina myös, että Suomen koko kausitasoitettu tuotanto laski marraskuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta.

Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,5 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto laski tarkentuneiden tietojen mukaan 0,1 prosenttia ja oli 1,8 prosenttia miinuksella edellisvuoden lokakuusta.

Tilastokeskus kertoi perjantaiaamuna myös positiivisen uutisen. Suomen ulkomaiden kanssa käytävän kaupan ja rahaliikenteen tasapainoa kuvaa vaihtotase oli tasapainossa marraskuussa, kun palvelut ja tulojen uudelleenjaon tili olivat alijäämäisiä ja ensitulon tili oli ylijäämäinen. Vaihtotaseen 12 kuukauden liukuva summa oli 0,6 miljardia euroa ylijäämäinen.

Myös ulkomaankaupan tasapainoa kuvaava kauppatase oli tasapainossa, kun tavarakaupan vienti marraskuussa 2015 oli 4,3 miljardia euroa ja tuonti 4,4 miljardia euroa. Tavarakaupan vienti laski 5,2 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin vienti oli 4,6 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat