Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turistien ryntäys voi olla asukkaille kirous: Lissabonissa majoitusbuumi hilaa trendikorttelien hinnat taivaisiin

Pääkaupungin asukkaat pelkäävät kiinteistöbuumin ja turismin ajavan heidät muualle trendikkäistä kortteleista.

Talous
 
Matkailubisnes valtaa koteja ja kulmapuoteja Lissabonissa
Matkailubisnes valtaa koteja ja kulmapuoteja Lissabonissa
Lissabonin vanhimman kaupunginosan Alfaman asukas Vanessa Silva joutuu muuttamaan kodistaan, koska vuokraemäntä kunnostaa sen huoneistoksi turisteille. Kukoistavan matkailubisneksen alta häädetään myös perinteikkäitä puoteja ja baareja. Toimittaja: Pilvikki Kause. kuvaus ja leikkaus: Ana Brigida.
Fakta

Turismi käy kuumana

 Vierasmaalaiset turistit kuluttivat Portugalissa tammi–lokakuussa 9,9 miljardia euroa, mikä oli kymmenesosa enemmän kuin edellisvuoden vastaavaan aikaan.

 Puolen miljoonan asukkaan Lissabonissa avattiin viime vuonna parikymmentä uutta hotellia.

 Asuntokauppa vilkastui alustavan arvion mukaan ainakin viidenneksellä edellisvuodesta. Ostajien enemmistö oli ulkomaalaisia. Britit, kiinalaiset ja ranskalaiset sijoittivat Portugalin kiinteistömarkkinoille eniten.

Lissabon

Portugalilainen Filomena Borges kurkistelee kotinsa oviaukossa, millaisia naapureita hänelle on tänään siunaantunut.

Tutut kasvot ovat kadonneet vastapäisistä ikkunoista Lissabonin vanhimmassa kaupunginosassa Alfamassa. Paljasjalkaiset alfamalaiset ovat käymässä vähiin, sillä perinteisiä vuokra-asuntoja kunnostetaan vilkkaasti matkailijoiden majoitustiloiksi.

”Enää ei voi huikkailla huomenia ja kysellä naapurien vointia, kun he ovatkin alati vaihtuvia vieraita”, Borges, 49, päivittelee.

Borgesin kotinurkat edustavat juuri sellaista rosoista romantiikkaa, joka vetää matkailijoita puoleensa. Lähikahvilasta kantautuu iloinen rupattelu. Koristeellisten ikkunoiden pielissä lepattavat pyykit. Fado helisee kulmakuppilassa, ja hämyiset keskiaikaiset kujat johdattavat somille pikkuaukioille.

Työväenluokkaisessa naapurustossa on eletty vuokralla perhekunnittain sukupolvesta toiseen. Filomena Borges syntyi talossa, jossa hänen isänsä ja setänsäkin syntyivät. Nytkin eri kerroksissa elää sukulaisia, nainen kertoo.

Nyt Borges pelkää, että Alfama hiipuu ”haamukaupunginosaksi”. Kun iäkkäät vuokralaiset kuolevat, sopimuksia ei enää hevin jatketa jälkipolven kanssa.

”Omistajat eivät anna huoneistoja kuukausivuokralle, koska lyhytaikaisilla turistimajoituksilla kerää viikossa vastaavan summan. Mutta me pysyvät asukkaat olemme kulmakuntien sielu”, hän tähdentää.

Sosiaaliturvan varassa elävät Borgesin naissukulaiset ovat saaneet häädön muutaman talon päässä. Heidän vaatimattomat kotinsa tuunataan matkailijoille.

Hyväntuulinen Borges ei silti pane pahakseen, että lomailijat näppäilevät hänestä valokuvia matkamuistoksi.

”Kaikkien pitää olla sulassa sovussa. Kyllä ulkomaalaiset sekaan mahtuvat”, työttömäksi jäänyt kokki vakuuttaa.

Lissabonissa hotelleja, hostelleja ja pensionaatteja on avattu niin tiuhaan, että kaupungintalolla puhutaan kuumeesta, joka ei osoita laskemisen merkkejä. Paikallismajoitusten määrä on vuodessa kolminkertaistunut, kertoi vastikään perustettu paikallismajoittajien yhdistys valtalehti Públicossa.

Monet kunnallispoliitikot ja kaupunkilaiset näkevät Lissabonissa oireita Barcelonan ja Prahan taudista. Siinä massaturismi alkaa rehottaa kaupungin sydämessä niin, että tavallisen väen elämä käy hankalaksi, kalliiksi ja jopa sietämättömäksi. Lissabon on muuttumassa erään poliitikon mukaan ”hotellien Disneylandiksi”.

Kaupungin johto ryhtyi viime vuonna asukkaiden huolestumisen vuoksi selvittämään, miten vierasmaalaisten kortteerien lisääntyminen vaikuttaa lissabonilaisten arkeen. Varoittavaksi esimerkiksi on nostettu erityisesti Barcelona, jossa uusien hotellien luvat jäädytettiin viime kesästä alkaen ainakin vuodeksi.

Majoitusvillitys on seurausta Lissabonin ylistämisestä maailman lehdissä ja kaupungille ropisevista matkailupalkinnoista. Turistien määrä löi kaupunginjohtaja Fernando Medinan mukaan jälleen uuden ennätyksen viime vuonna. Vieraiden yöpymiset kasvoivat viidettä peräkkäistä vuotta, mikä on kansainvälisesti ainutkertaista, hän ylisti äskettäin.

Suosion vanavedessä asuntokauppa on alkanut käydä kuumana puolen miljoonan asukkaan kaupungissa. Neliöhinnat ovat ampaisseet joissakin kaupunginosissa korkeammiksi kuin ennen vuoden 2008 rahoituskriisiä.

Ostajat ovat lähes yksinomaan ulkomailta. He puskevat hintoja keskivertopalkkaa nauttivien portugalilaisten ulottumattomiin.

”Kysyntä on yltynyt niin, ettei meillä yksinkertaisesti riitä tarpeeksi myytävää vierasmaalaisille asiakkaille”, kiinteistönvälittäjä João Bordalo kertoo liikkeessään Principe Realin kaupunginosan arvokortteleissa. ”Tee Lissabonista kotisi”, lukee seinälle kiinnitetyssä mainoskyltissä usealla kielellä.

Asuntosijoittajat havahtuivat Lissabonin viehätysvoimaan loppuvuonna 2013, Bordalo sanoo. Kriisin jäljiltä kiinteistöjen hinnat olivat alamaissa mutta kansantalous elpymässä. Turismi kukoisti lupaavasti. Asiakkaat etsivät pikkuasuntoja eläkepäiviksi tai kokonaisia rakennuksia matkailuteollisuuden käyttöön, hän kertoo.

”Kuluneesta vuodesta tuli urani myyntiennätys”, hämmästelee kymmenen vuotta sitten monikansallisen Remaxin alaisuudessa työt aloittanut Bordalo.

Kiinteistönvälittäjä Bordalon mukaan matkailu- ja asuntobuumin hyödyt ovat selvästi vaaroja suurempia.

”Lissabon oli vuosia unohduksissa matkailun valtavirrasta, ja kehitysmahdollisuudet ovat valtavat. Olemme köyhä maa, ja turismi luo työpaikkoja”, Bordalo sanoo.

Eniten asuntoja pääkaupungista ovat hamunneet ranskalaiset ja kiinalaiset.

Portugalin hallitus loi veroetuja ulkomaalaisille maahanmuuttajille, kun taas Ranskassa verotus kiristyi.

Rahakkaita kiinalaisia vetää Portugalin viisumi. Jos EU:n ulkopuolisen maan kansalainen sijoittaa maahan puoli miljoonaa euroa, hän saa viiden vuoden asumisluvan ja oikeuden liikkua vapaasti Schengen-alueella.

Ana Brigida
Joao Silva Pinta vuokraa pientä huoneistoa turistien löytämässä Alfaman työläiskaupunginosassa.
Joao Silva Pinta vuokraa pientä huoneistoa turistien löytämässä Alfaman työläiskaupunginosassa.

Alfaman kortteleissa yrittäjä João Pinto avaa ovea yksiöön. Puuportaat johtavat jyrkästi ylöspäin 1600-luvun rakennuksessa, jonka kaikki neljä huoneistoa palvelevat vain matkailijoita.

”Kyllä jännitteitä syntyy paikallisten asukkaiden kesken, kun vuokrahuoneistoja on yhä vähemmän markkinoilla.”

Pinto esittelee omistamaansa pikkuasuntoa, jonka vuokratuotto on ollut perheelle varteenotettava tulo laihoina aikoina. Pinto perii yöstä 60 euroa.

João Pinto laskeutuu takaisin ahtaalle kadulle ja vaihtaa kuulumisia vieressä asuvan Filomena Borgesin kanssa.

Pinto myöntää, että häntäkin huolestuttaa, raivataanko vanhoihin kortteleihin majoitustilaa liiaksi.

”Hyvä puoli on, että Lissabonin lukuisat rähjäiset rakennukset remontoidaan uuteen uskoon. Mutta rajoituksia tarvitaan väistämättä.”

Ana Brigida
Kiinteistökauppa käy kuumana Lissabonissa.
Kiinteistökauppa käy kuumana Lissabonissa.
Ana Brigida
Rantanäkymä Lissabonissa.
Rantanäkymä Lissabonissa.
Ana Brigida
Kaupunkinäkymä Lissabonissa.
Kaupunkinäkymä Lissabonissa.
Ana Brigida
Antonio Rosado istuskeli Fabrica Lisboa -kahvilassa Lissabonin keskustassa, jossa hän on asunut 15 vuotta.
Antonio Rosado istuskeli Fabrica Lisboa -kahvilassa Lissabonin keskustassa, jossa hän on asunut 15 vuotta.
Ana Brigida
Jose Maria dos Santos työskentelee sekatavarakauppa Casa Alvesissa Alfaman kaupunginosassa. Kauppa on ollut paikalla jo kuusikymmentä vuotta, mutta nyt tilat on myyty kiinteistöyritykselle, ja Casa Alvesin on muutettava.
Jose Maria dos Santos työskentelee sekatavarakauppa Casa Alvesissa Alfaman kaupunginosassa. Kauppa on ollut paikalla jo kuusikymmentä vuotta, mutta nyt tilat on myyty kiinteistöyritykselle, ja Casa Alvesin on muutettava.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat