Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuden liikevaihto rajussa laskussa

Nopeinta pudotus oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

Talous
 
Antti Johansson / HS
Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivos.
Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivos. Kuva: Antti Johansson / HS

Suomen taloudesta kuuluu taas heikkoja uutisia. Tilastokeskus ilmoitti perjantaiaamuna, että teollisuuden liikevaihto oli elo–lokakuussa 7,2 prosenttia pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Erityisen huolestuttavaa luvuissa on se, että pudotus oli huomattavasti kovempaa kuin vuosi sitten eli elo–lokakuussa 2014 suhteessa vastaavaan aikaan 2013.

Tilaston mukaan teollisuuden kotimaan myynti supistui 3,8 prosenttia ja vientiliikevaihto 9,7 prosenttia. Liikevaihto supistui kaikilla teollisuuden toimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Nopeinta pudotus oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, jossa liikevaihto supistui 18,5 prosenttia. Kemianteollisuudessa se supistui 16,6 prosenttia sekä tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa 10,6 prosenttia. Metsäteollisuudessa liikevaihto pysyi lähes ennallaan: laskua oli vain 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden liikevaihtoa kuvaavien indeksien laskenta perustuu verohallinnon arvonlisäverotietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla.

Perjantaina tilastokeskus kertoi myös, että Suomen kansantalouden koko kausitasoitettu tuotanto laski marraskuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,5 prosenttia pienempää kuin vuotta aiemmin.

Lokakuun tiedot tarkentuivat hieman aiemmin kerrottua huonommiksi. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 1,8 prosenttia miinuksella edellisvuoden lokakuusta.

Tilastokeskus kertoi perjantaina myös positiivisen uutisen.

Suomen ja muiden maiden välillä käytävää kauppaa sekä rahaliikennettä kuvaava vaihtotase oli tasapainossa marraskuussa. Vaihtotaseen 12 kuukauden liukuva summa oli 0,6 miljardia euroa ylijäämäinen.

Myös ulkomaankauppaa kuvaava kauppatase oli tasapainossa, kun tavarakaupan vienti marraskuussa 2015 oli 4,3 miljardia euroa ja tuonti 4,4 miljardia euroa.

Tavarakaupan vienti laski 5,2 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin vienti oli 4,6 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat