Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki vetää puoleensa teknologiayhtiöitä, Tukholma on jo liian kallis

Talous
 
Pekka Elomaa
Tero Mennander avaa Helsinkiin ranskalaisen pääomasijoitusyhtiön Ventechin toimiston.
Tero Mennander avaa Helsinkiin ranskalaisen pääomasijoitusyhtiön Ventechin toimiston. Kuva: Pekka Elomaa
Fakta

Suuret yhtiöt yleensä Ruotsiin

 Muualta Pohjoismaihin tulevat kansainväliset suuryhtiöt perustavat toimistonsa usein Ruotsiin.

 Konttori sijaitsee Amchamin mukaan 67 prosentissa tapauksista Ruotsissa, 25 prosentissa Tanskassa ja Suomessa vain 1,3 prosentissa tapauksista.

Jos kansainväliset suuryritykset ovat keventäneet läsnäoloaan Helsingissä, niin nyt ovi käy myös toiseen suuntaan. Helsinki kiinnostaa varsinkin teknologia-alan startup-firmoja.

Münchenissä pääkonttoriaan pitävä verkkopalvelu Cuponation suunnittelee Pohjoismaista vastaavan tiiminsä siirtämistä Saksasta Helsinkiin. 35 ihmisen tiimin asemapaikaksi piti alun perin tulla Tukholma, mutta yritysjohto perui suunnitelmat.

”Tukholmassa asuminen on liian kallista”, perustelee Pohjoismaista vastaava toimitusjohtaja, tanskalainen Mads Bukholt. Kaupungin hintataso on monille palkansaajille yksinkertaisesti liikaa.

Ruotsissa talous kasvaa, yrittäjyys kukoistaa ja monet teknologiafirmat valloittavat maailmaa. Suomessa tilanne on osin päinvastainen – ja se on saanut jotkut pohtimaan asemapaikan valintaa uudelleen.

”Helsingissä on tarjolla koulutettua, osaavaa työvoimaa”, Dukholt sanoo.

Kolmivuotias yritys hakee suomea puhuvia työntekijöitä Helsinkiin. Lopullinen päätös syntyy lähiaikoina.

Dukholt pitää Helsingin etuna myös Tukholman läheisyyttä. ”Yhteydet kaikkiin alueen pääkaupunkeihin ovat hyvät.”

Kun kansainvälinen yritys harkitsee Pohjoismaihin asettumista, houkuttelevin paikka on edelleen Tukholma tai Kööpenhamina.

Amerikkalaisen kauppakamarin Amchamin toimitusjohtajan Kristiina Heleniuksen mielestä Helsingin kannattaa korostaa vahvuuksiaan, kuten kohtuullisia kustannuksia, kielitaitoa ja koulutusta.

Heleniuksen mielestä harvinainen kielikin voi olla etu.

”Helsingistä löytyy helposti kaikkien pohjoismaisten kielten osaajia. Tukholmassa suomentaitoisia on vähemmän.”

Yksi Suomeen tulleista yrityksistä on verkkovaatekauppa Zalando, joka rakentaa Suomeen tekniikkakeskusta tutkimusta ja kehitystä varten.

Myös ranskalainen pääomasijoitusyhtiö Ventech käynnistelee toimintaansa Helsingissä. Sekin aikoo hoitaa muut Pohjoismaat Helsingin-toimistostaan.

Helsingin valikoitumiseen vaikuttivat toimintaa vetävän Tero Mennanderin mukaan Suomen kupliva startup-meininki sekä ”rahoitusaukko”, johon uudet firmat hänen mukaansa usein kompastelevat ensimmäisten rahoituskierrosten jälkeen.

”Siemenvaiheessa mukana ovat usein Tekes tai enkelisijoittajat, mutta myöhemmin voi olla vaikeaa.”

Mennanderin tavoitteena on seuloa sijoituskohteiksi aloittelevia teknologiayrityksiä kaikista Pohjoismaista. Sijoitukset voivat olla muutamia miljoonia euroja.

Hänestä on kiinnostavaa, että kansainväliset pääomasijoitusyhtiöt eivät ainakaan toistaiseksi ole juuri asettuneet Suomeen.

Helsingin ei Amchamin Heleniuksen mielestä välttämättä edes kannata taistella suurimpien suosiosta. Nopeat ja ketterät voisivat olla ominta kohderyhmää.

Startup-pöhinän kasvattajana on pidetty kasvuyritystapahtuma Slushia, mutta tapahtuman toimitusjohtaja Riku Mäkelä toppuuttelee.

”Suomessa on ollut teknologiaosaamista kauan. Slushin ansioksi voi lukea korkeintaan sen, että kansainvälinen media on kiinnostunut.”

Todella mielenkiintoiset ajat alkavat Mäkelän mukaan sitten, kun aasialaiset teknologiayritykset lähtevät toden teolla maailmalle. Toistaiseksi ne ovat pitkälti tyytyneet kotimaan valtaviin markkinoihin.

”Siinä kisassa Pohjoismaat ovat vahvoilla, muun muassa siksi, että melkein kaikki puhuvat englantia.”

Korjaus: Cuponationin toimitusjohtaja on Mads Bukholtin nimi on korjattu. Aiemmassa jutussa sukunimi oli väärin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat