Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran-pakotteiden purku painoi öljyn hinnan ennätysalas – bensa ei silti Suomessa juuri halpene

Iran aikoo nostaa öljyn vientinsä 500 000 barreliin päivässä, kun talouspakotteet purettiin. Bensiinin hinta Suomessa tuskin silti laskee.

Talous
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Öljyn hinta jatkaa laskuaan. Niin sanotun Brent-raakaöljyn hinta sukelsi maanantaina aamulla Aasiassa jo alle 28 dollariin barrelilta, mutta nousi sitten sen yli. Suomen aikaan aamulla kahdeksalta hinta oli Lontoossa 28,16 dollaria.

Pohjanmereltä tulevan Brent-öljyn hinta on ollut yhtä alhaalla yli kymmenen vuotta sitten, marraskuussa 2003. Vielä vuoden 2014 kesällä öljy maksoi yli sata dollaria barrelilta.

Uusin syy hinnan pudotukseen on länsimaiden eli Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin sunnuntainen päätös luopua Iranin-vastaisista talouspakotteista. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on täyttänyt ydinsopimuksen ehdot.

Iran alkaa valmistella öljyntuotantonsa tuntuvaa kasvattamista vientiä varten, mikä tarkoittaa 500 000:ta barrelia päivässä, Iranin öljyministeriö ilmoitti sunnuntaina uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat, että Iranilla on myös suuret öljyvarastot. Uutistoimistojen haastattelemien analyytikkojen mukaan 500 000 barrelin tavoite ei kuitenkaan ole kovin realistinen.

Öljyn hinnan halpeneminen alkoi pari vuotta sitten, kun Kiinan kasvu alkoi heiketä. Muita syitä ovat raakaöljyn ylituotanto, heikko kysyntä ja dollarin arvonnousu.

Öljy- ja biopolttoainealan yhdistyksen toimitusjohtaja Helena Vänskä muistuttaa, että raakaöljyn hinnan vaihtelua voi verrata pörssikurssien sahaamiseen. Eli vaikka Iranin talouspakotteiden purku oli jo etukäteen tiedossa, psykologinen vaikutus tuntui vasta nyt.

”Markkinoilla kun liikutaan, öljyn hinta voi vielä laskea lisää, mutta tuskin kovin pitkäksi aikaa, ehkä vuodeksi”, Vänskä arvioi. ”Jotkut ovat arvioineet, että hinta voisi käydä alimmillaan jopa kymmenessä dollarissa”, Vänskä sanoo.

Vänskän mukaan markkinoilta voi hinnan laskiessa tipahtaa pois kalliimpien tuotantokustannusten esiintymiä, kuten Pohjanmerellä, Venezuelassa ja Brasiliassa. Norjassa on Vänskän mukaan jo asetettu porauslauttoja seisokkiin. Myöskään uusia liuskeöljyesiintymiä ei Vänskän mukaan kannata näillä hinnoilla perustaa, koska alkuinvestoinnit ovat mittavat.

”Paljon nyt riippuu kysynnästä”, Vänskä summaa.

Bensiinin kuluttajahintoihin Suomessa raakaöljyn hinnan lasku ei kovin paljon vaikuta, koska verojen osuus on niin suuri, Vänskä selvittää.

”Tuskin täällä päästään euroon bensiinilitralta”, Vänskä sanoo.

Jos bensiinin litrahinta on esimerkiksi 1,36 euroa, on siitä verojen osuus lähes 70 prosenttia. Lisäksi tulevat muiden muassa kuljetuskuljetukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat