Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy-yhtiöt kärsivät, maailmatalous hyötyy – näin halpa öljy voi muuttaa maailmaa

Edullinen öljy rankaisee öljy-yhtiöitä ja voi avittaa maailmantaloutta. Iranin talouspakotteiden purkaminen halvensi öljyn hintaa lisää maanantaina.

Talous
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Raakaöljyn halpeneminen jatkui maanantaina.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi maanantai-iltana Suomen aikaa alle 29 dollaria barrelilta.

Tärkein syy halpenemiseen on Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin sunnuntainen päätös luopua Iranin vastaisista talouspakotteista, joilla painostettiin maata ydinsopimukseen.

Sopu merkitsee, että Iran alkaa taas myydä öljyään länsimaihin. Se lisää öljyn ylitarjontaa ja painaa hintaa edelleen.

Pakotteet tulivat voimaan vuonna 2012. Sen jälkeen Iranin myymän öljyn määrä väheni kahdella miljoonalla barrelilla päivässä. Määrä on suunnilleen sama kuin mitä öljyntuottajat nykyisellään tuottavat öljyä yli kysynnän.

Markkinoilla lähes yksimielinen arvio on, että öljy pysyy halpana koko alkaneen vuoden ja saattaa vieläkin halventua. Sillä olisi monia seurauksia maailmantaloudelle, kansantalouksille ja kuluttajille.

Öljy-yhtiöt kärsivät

Suuret öljy-yhtiöt ovat menettäneet tulojaan, ja niiden pörssikurssit ovat paikoin romahtaneet. Uutistoimisto Bloombergin mukaan noin puolitoista vuotta kestänyt öljyn halpeneminen on vienyt öljy-yhtiöiden markkina-arvoista yhteensä 2 700 miljardia dollaria.

Esimerkiksi Shellin osake maksoi vuoden 2014 lopulla 2,3 puntaa, mutta enää 1,3 puntaa. Osake on halventunut 43 prosenttia.

Tappiollisia öjy-yhtiöt eivät vieläkään ole. Pitkään kestäneen kalliin öljyn kautena niiden tulot olivat suuret ja vakavaraisuus hyvä. Alalla on aina varauduttu hinnan suureenkin heittelyyn.

Yhtiöiden pääasiallinen keino selviytyä pahimman yli on leikata investointeja. Kaikki hankalimmat ja kalleimmat uudet tuotantohankkeet on pantu jäihin. Laajalle alihankintayritysten ketjulle se tietää kovia aikoja.

Shellin uskosta tulevaan kertoo, että se on päättänyt tehdä toimialan suurimman hankinnan vuosikausiin ostamalla noin 50 miljardilla eurolla BG Groupin.

Yhtiöiden menetykset riippuvat niiden tuotantorakenteesta. Suomalainen Neste on hyötynyt halvasta raakaöljystä, koska se on raakaöljyn jalostaja eikä sen tuottaja.

Neste ostaa raakaöljynsä pääasiassa Venäjältä aiempaa halvemmalla. Olennaista on, millaisella katteella se pystyy jalostamaan siitä bensiiniä, dieseliä ja öljytuotteita. Nesteen katteet etenkin bensiinissä ovat pysyneet hyvinä. Evli Pankin analyytikko Markku Järvinen arvioi, että näin on myös tänä vuonna, jos olosuhteet jatkuvat ennallaan.

Maailmantalous hyötyy

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni arvioi selvityksessään, että öljyä tuovat teollisuusmaat hyötyvät öljyn halpenemisesta enemmän kuin öljyä vievät maat siitä kärsivät.

Öljynviejät pystyvät lieventämään halpenemisen vaikutuksia lainaamalla tai käyttämällä rahastojaan.

Vaikeimmassa asemassa ovat köyhät Venezuelan ja Nigerian tapaiset tuottajamaat, joilla ei ole reservejä.

Yhdysvallat on halvan öljyn suurin hyötyjä, koska se käyttää paljon öljyä sekä liikenteessä että teollisuudessaan. Sen vienti ei ole myöskään kovin riippuvainen öljyntuottajamaista, mitä taas EU-maat ovat. Siksi ne hyötyvät Yhdysvaltoja vähemmän.

Suomi hyötyy vähän

Myös Suomen kansantalous hyötyy halvasta öljystä ostovoiman kasvun ja yritysten kustannusten kevenemisen kautta, mutta vaikutus on pienempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Vähäisempi hyöty johtuu Venäjästä, jonka taloutta halpa öljy rankaisee. Se heikentää venäläisten kysyntää suomalaisille vientitavaroille ja vähentää matkailua.

Hyötyä taas lisää, että Suomi on selvästi öljyriippuvaisempi kuin esimerkiksi Ruotsi.

Valtio vie omansa

Kuluttaja hyötyy halvemmasta polttoaineesta, mutta hyöty on Suomessa melko pieni johtuen bensiinin ja dieselin ankarasta verotuksesta. Bensiinin hinnasta erilaisia veroja on 67 prosenttia.

Puolessatoista vuodessa 95-bensiinin ostaja on hyötynyt loppuhinnassa 18 prosenttia.

Valtio on turvannut verosaatavansa viisaasti siten, että polttoaineverot lasketaan loppuhinnasta senteissä eikä prosenteissa. Kun kokonaishinta halpenee, verojen osuus kasvaa. Vain arvonlisävero maksetaan prosenteissa.

Uusiutuvat häviävät

Edullinen öljy halventaa monen muunkin fossiilisen energialajin hintaa. Into uusiutuvan energian tuottamiseen vähenee, kun hintaero fossiilisiin kasvaa.

Vastakkainen käsitys on, että uutta öljytuotantoa ei kannata enää rakentaa, koska hinta ei kata kustannuksia. Tämä edellyttää, että halvan öljyn kausi jatkuu pitkään.

Raheb Homavandi / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat