Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

K-kaupat mukaan ruoan hintakisaan

S-ryhmän alekampanjaa arvostellut Kesko perustelee alea kustannusten halventumisella

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kesko ilmoitti maanantaina halventavansa 2 000 tuotteen hintaa.
Kesko ilmoitti maanantaina halventavansa 2 000 tuotteen hintaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tausta

Halpenemisen ennustetaan pysähtyvän

 Päivittäistavarakauppayhdistyksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat halpenivat viime vuoden tammi–marraskuussa 1,9 prosenttia.

 Erityisen paljon halpenivat Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mukaan maitotuotteiden ja lihan hinnat.

 PTT ennusti viime lokakuussa, että elintarvikkeiden halpeneminen pysähtyy. Sen mukaan ruuan hinta kääntyy 0,3 prosentin nousuun tänä vuonna.

Kesko on lähtenyt entistä selkeämmin mukaan ruoan hintakisaan. Se ilmoitti maanantaina, että kahdentuhannen tuotteen hinnat halpenevat K-ruokakaupoissa. Syynä on Keskon mukaan maailmanmarkkinahintojen ja kustannusten alentuminen.

K-kaupoissa halventuvat etenkin vilja- ja lihatuotteet, juustot ja keitot, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala. Alennukset ovat muutamista prosenteista 44 prosenttiin. Esimerkiksi kinkkusuikaleet, hapankorput ja lauantaimakkara ovat halventuneet tammikuun alusta yli kymmenen prosenttia.

Ensimmäiset alennukset ovat tulleet voimaan tammikuun alussa ja seuraavat tehdään helmikuussa.

S-ryhmä aikoo kertoa oman hinnanalennuskampanjansa jatkosta tänään tiistaina.

Ruoan hintakilpailu koveni Suomessa viime vuonna, kun S-ryhmä ilmoitti näyttävästi alentavansa satojen elintarvikkeiden hintaa. Taustalla nähtiin muun muassa kaupan kiristynyt kilpailu ja markkinaosuuttaan kasvattaneen saksalaisketjun Lidlin vaikutus.

Tuolloin Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvosteli S-ryhmän hinnanalennuksia.

”Ei ole järkevää eikä vastuullista ottaa yksittäisiä tuotteita, alentaa niitä järjettömän alhaalle ja vääristää kilpailua”, hän sanoi.

Rauhalan mukaan arvostelu kohdistui siihen, että S-ryhmä alensi jopa hankintahintojen alle tiettyjen erittäin myytyjen tuotteiden kuten Oltermanni-juuston ja ruisleivän hintaa.

”Se ei ollut kestävällä pohjalla”, Rauhala sanoo.

”Meidän alentamamme tuotteet ovat tasaisesti eri toimittajien tuotteita.”

Viime vuonna Kesko myös korosti, että sen kilpailuvaltti on hinnan asemesta laatu. Julkinen keskustelu on kuitenkin pyörinyt enemmän hinnan ympärillä.

”Kun ruoan hinnasta paljon keskustellaan, meidänkin on hyvä tulla esiin”, Rauhala perustelee nyt.

Hänen mukaansa monet kuluttajat katsovat vaikeassa taloustilanteessa entistä tarkemmin ruoan hintaa. Samaan aikaan on kuitenkin olemassa iso joukko kuluttajia, joille ruoan hinta ei ole tärkein valintaperuste, Rauhala muistuttaa.

Hänen mukaansa hinnanalennukset ovat mahdollisia raaka-aineiden hinnan alentumisen vuoksi. Lisäksi Venäjän tuontikieltojen takia niin Suomessa kuin laajemminkin Euroopassa elintarvikkeiden vienti on supistunut.

”On täysin poikkeuksellista, että kuluttajahinnat ovat laskeneet näin pitkään yhtäjaksoisesti. Viimeksi näin on tapahtunut 50 vuotta sitten”, Rauhala toteaa.

Päivittäistavarakauppayhdistyksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat halpenivat viime vuoden tammi–marraskuussa 1,9 prosenttia. Pellervon taloustutkimus PTT ennusti viime lokakuussa, että elintarvikkeiden halpeneminen pysähtyy. Sen mukaan ruoan hinta kääntyy 0,3 prosentin nousuun tänä vuonna.

K-kaupoissa hinnanalennukset keskittyvät suurimpiin myymälöihin. K-citymarketeissa halpenee noin 2 000 tuotetta, K-supermarketeissa noin 1 350 ja K-marketeissa noin 550 tuotetta.

Hinnanalennukset kohdistuvat Keskon ketjuvalikoiman tuotteisiin. Niille K-kauppias ei saa antaa hintaa, joka on korkeampi kuin Keskon määrittelemä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat