Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhdistus­pyyhkeiden turvallisuus puhuttaa lapsiperheissä – HS selvitti, millaisia kemikaaleja niissä on

Kaksi asiantuntijaa arvioi kymmenen vauvoille tarkoitetun puhdistuspyyhepakkauksen tuoteselosteet. He etsivät ainesosaluetteloista herkistäviä aineita.

Talous
 
Anu Vallinkoski
Fakta

Vältä näitä

 Säilöntäaineina käytetyt isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni ovat merkittäviä herkistäjiä ja allergian aiheuttajia. Tanskalaisten tutkimusten mukaan metyyli-isotiatsolinoni on lasten kosketusallergioiden kolmanneksi yleisin aiheuttaja.

 Monet hajusteet ovat merkittäviä herkistäjiä. Aineosaluettelossa maininta ”Parfum” kertoo, että tuotteessa on hajusteita.

 Jos kosmetiikkatuotteessa on yleisesti allergisoivaa hajustetta, pitää se mainita nimeltä ainesosaluettelossa. Tällaisia hajusteita ovat esimerkiksi Citronellol, Farnesol ja Limonene. Lista ainesosaluettelossa mainittavista hajusteita löytyy Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin nettisivuilta.

Lähde: Tukes.fi

Anni Vakkilainen pyyhkii kaksikuisen tyttärensä Molly Pöllän pyllyä puhdistuspyyhkeillä. Tyttö hymyilee tyytyväisenä.

”Nyt putkiremonttievakossa olemme käyttäneet puhdistuspyyhkeitä tavallista enemmän. Väliaikaisen asunnon pesuallas on hankalan pieni”, Vakkilainen toteaa.

Vakkilainen ei ole ollut huolissaan pyyhkeiden turvallisuudesta. Nehän on tehty nimenomaan vauvoille.

Kaksi asiantuntijaa arvioi HS:n pyynnöstä kymmenen vauvoille tarkoitetun puhdistuspyyhepakkauksen tuoteselosteet. He etsivät ainesosaluetteloista herkistäviä aineita.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntijana työskentelevä lasten allergologian erikoislääkäri Timo Vanto ja professori Kristiina Wähälä Helsingin yliopiston orgaanisen kemian laitokselta eivät löytäneet mitään huolestuttavaa.

”Yhdessä pyyhepakkauksessa on hajusteita. Se on ainoa seikka, johon kiinnitin huomiota”, Vanto toteaa.

Kosmetiikan tavallisimpia herkistäjiä ja allergian aiheuttajia ovat juuri hajusteet ja tietyt säilöntäaineet.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Heli Sandberg tähdentää, että herkistyminen on yksilöllistä.

”Kaikki eivät saa oireita, vaikka tuotteessa olisikin herkistävää ainetta”, hän toteaa.

Muun muassa kosmetiikan turvallisuutta valvova Tukes ei ole saanut valituksia puhdistuspyyhkeistä.

Hajusteiden ja säilöntäaineiden lisäksi puhdistuspyyhkeissä on rakennetta parantavia emulgointiaineita, ihoa pehmentäviä aineita kuten kasviuutteita ja rasvahappoja sekä puhdistavia aineita.

”Monet raaka-aineista ovat tuttuja elintarvikkeista tai pesuaineista”, Wähälä kertoo.

Vannon mukaan kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että puhdistuspyyhkeet voisivat olla yksi syy pikkulasten yleistyneisiin kosketusallergioihin.

Tanskalaiset tutkijat havaitsivat pari vuotta sitten lasten kontaktiallergioita tutkiessaan, että säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni on kolmanneksi yleisin kosketusallergian aiheuttaja alle viisivuotiailla.

Tanskassa joistakin puhdistuspyyhkeistä löytyi metyyli-isotiatsolinonia.

HS:n testaamissa pyyhkeissä ei kyseistä säilöntäainetta ollut.

Vannon ja Myrkytystietokeskuksessa työskentelevän kliinisen toksikologin ja lastenlääkärin Kalle Hopun mukaan puhdistuspyyhkeiden vaikutuksia lapsiin ei ole erikseen tutkittu.

”Pitkäaikaisen altistuksen tutkiminen lapsilla olisi hyvin vaikeaa. Olisi hankala selvittää, johtuisivatko mahdolliset oireet puhdistuspyyhkeistä vai jostain muusta”, Hoppu toteaa.

Vaikka Vannon ja Wähälän arvioimissa pyyhkeissä ei merkittävästi herkistäviä aineita olekaan, ei Vanto suosittele käyttämään niitä päivittäin.

”Vesipesu on pyyhkimistä parempi vaihtoehto. Turha altistaa vauvaa kemikaaleille, jos sen voi välttää. Lapsen iho on ohut ja läpäisee erilaisia aineita helpommin kuin aikuisen. Sitä paitsi vesi puhdistaa paremmin kuin pyyhe. Jätettäkään ei vesipesusta tule”, hän sanoo.

Kun vesipesu ei ole mahdollinen, ovat pyyhkeet Vannon mielestä hyvä ratkaisu.

Jos haluaa puhdistaa vauvan pyllyn mahdollisimman ekologisesti, on valinta vesipesu. Puhdistuspyyhkeiden valmistaminen ja kuljettaminen kuluttavat luonnonvaroja ja energiaa.

Pyyhkeistä syntyy myös jätettä. Osa puhdistuspyyhkeistä on valmistettu maatuvista materiaaleista. Suuri osa on tehty viskoosista ja PET-muovista. Tällaiset pyyhkeet eivät maadu.

Lasten allergologin kommentit kuultuaan Anni Vakkilainen aikoo vähentää pyyhkeiden käyttöä.

”Tähänkin asti olen vältellyt voimakkaasti tuoksuvia puhdistuspyyhkeitä.”

Nämä puhdistuspyyhkeet asiantuntijat arvioivat: Rainbow Vauvan puhdistuspyyhe, X-tra Puhdistuspyyhkeitä, Toujours Sensitive Baby Wipes, Toujours Sensitive Baby Wipes*, Natusan Baby first touch extra sensitive wipes*, Pampers Sensitive puhdistuspyyhe, Libero Wet Wipes, Pirkka Vauvan puhdistuspyyhe, Kinder by Nature Herbal Jackson Reece, Lansinoh Baby Wipes**. *Tuotteilla sama nimi, sisällöt poikkesivat toisistaan. **Sisälsi hajusteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat