Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talous kasvoi vähiten 25 vuoteen

Talous
 
HS–AFP
Reuters
Työntekijöidä elintarviketehtaan linjastolla Yichangissa, Hubein maakunnassa, Kiinassa maanantaina.
Työntekijöidä elintarviketehtaan linjastolla Yichangissa, Hubein maakunnassa, Kiinassa maanantaina. Kuva: Reuters

Kiinan bruttokansantuotteen kasvu pieneni viime vuonna edellisvuodesta. Tiistaina julkaistujen virallisten tilastojen mukaan talouskasvu oli 6,9 prosenttia vuonna 2015, mikä tarkoittaa pienintä kasvua 25 vuoteen. Vuonna 1990 talouskasvu ylsi vain 3,8 prosenttiin Tiananmenin aukion tapahtumien jälkipyykin seurauksena.

Kasvu jäi 2015 selvästi pienemmäksi kuin vuonna 2014, jolloin kasvuksi mitattiin 7,3 prosenttia.

”Tilanne vuonna 2016 tulee olemaan enemmän tai vähemmän samanlainen kuin 2015. Kiinan talouskasvu painii monimutkaisen ja epävakaan kansainvälisen tilanteen kanssa”, Kiinan kansallisen tilastokeskuksen johtaja Wang Baoan muotoili tiistaina julkistaessaan viime vuoden lukuja.

Joillakin talouden sektoreilla tapahtuu varastojen ja ylikapasiteetin purkamista, Baoan sanoi, mutta uusia kasvualoja ovat vähittäiskaupan verkkomyynti ja uusiutuvaan energiaan perustuva autonvalmistus.

”Uskomme, että Kiinan talouskasvu vuonna 2016 on vakaa. Olemme luottavaisia sen suhteen.”

Palvelusektorin osuus kansantuotteesta oli viime vuonna 50.5 prosenttia ylittäen ensimmäistä kertaa puolet koko kansantuotteesta. Kiinan työttömyysaste on 5.1 prosenttia, kansallinen tilastokeskus ilmoitti.

Kotimaisen kulutuksen mittari, vähittäiskaupan myynti, kasvoi vuodessa 11,1 prosenttia.

Kiinan valuutan, yuanin kurssi yllättävän elokuisen devalvaation jälkeen on herättänyt sijoittajissa epävarmuutta. On pelätty, että todellinen tilanne on pahempi kuin julkisuuteen kerrotaan, koska viranomaiset eivät saa toteutettua uudistuksia markkinavetoisempaan suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat