Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahtelainen energiayritys toimittaa kolme voimalaitosta Afrikkaan

Nocart on tehnyt kauppaa etenkin Nepaliin ja Keniaan, jonne yhtiö on perustanut myös maayhtiön. Kaikki kolme nyt toimitettavaa voimalaa perustuvat aurinkosähköön.

Talous
 
Sirpa Räihä
Nocartin sielu on kirkkaankeltainen, metallinen kaappi, "sähkönhallintayksikkö". Laitteen avulla on mahdollista varmistaa tasainen, katkeamaton sähkönsaanti oloissa, joissa sähköt katkeilevat jatkuvasti – tai sähköverkkoa ei ole ollenkaan.
Nocartin sielu on kirkkaankeltainen, metallinen kaappi, "sähkönhallintayksikkö". Laitteen avulla on mahdollista varmistaa tasainen, katkeamaton sähkönsaanti oloissa, joissa sähköt katkeilevat jatkuvasti – tai sähköverkkoa ei ole ollenkaan. Kuva: Sirpa Räihä
Fakta

Hajautetun sähkön toimittaja

 Nocart myy laitteita sähköntuotantoon sekä tulevaisuudessa uusiutuvaa sähköä. Tuotteina erillinen sähkönhallintayksikkö sekä kokonaiset voimalat.

 Perustettu vuonna 2010 Lahteen. Vuonna 2012 liikevaihto oli 100 000 euroa, vuonna 2015 jo lähes 4 miljoonaa euroa. 2013 oli ensimmäinen voitollinen vuosi.

 Pääomistaja on perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Korhonen. Cleantech invest omistaa 20 prosenttia.

 Laitteita on myyty yli kymmeneen maahan, esimerkiksi Keniaan, Nepaliin ja Kanadaan. Nyt Nocart keskittyy lähinnä kehitysmaihin.

Lahtelainen Nocart on saanut liiketoimintaansa suhteutettuna isot, lähes 13 miljoonan euron tilaukset Afrikkaan.

Uusiutuvaan energiaan ja paikallisiin energiaratkaisuihin keskittynyt Nocart toimittaa kaksi kokonaista voimalaitosta Malawiin ja yhden Nigeriaan.

Kahden miehen yrityksenä alkanut Nocart on kasvanut isoin harppauksin ja noin kolminkertaistanut liikevaihtonsa vuosittain.

Uusimpia toimituksia Afrikkaan Nocart kutsuu ”läpimurtotilauksiksi”.

Sähkönhallintaa myyvän Nocartin alkuperäinen idea oli myydä tasaisen sähkönsaannin varmistavia keltaisia kaappeja, mutta etenkin kehitysmaissa tarvetta on ollut laajemmille kokonaisuuksille eli kokonaisille voimaloille.

Nocart on tehnyt kauppaa etenkin Nepaliin ja Keniaan, jonne yhtiö on perustanut myös maayhtiön. Malawi ja Nigeria laajentavat markkinoita.

Kaikki kolme nyt toimitettavaa voimalaa perustuvat aurinkosähköön, mutta Nigerian voimala käyttää myös biomassaa. Biomassa tarkoitetaan esimerkiksi jätettä, hedelmätorin tähteitä tai lehmänlantaa, jotka voidaan muuntaa sähköksi.

Viime vuonna Nocartin liikevaihto oli vajaat 4 miljoonaa euroa.

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen kertoo tiedotteessa, että yhtiö on työskennellyt Afrikassa nyt kaksi vuotta ja löytänyt yhteensä noin 400 miljoonan euron arvosta mahdollisia projekteja. Yhtiö yrittää päästä näihin mukaan seuraavan viiden vuoden aikana.

”Nämä kolme saatua projektia ovat ensimmäiset megawattiluokan kaupat Nocartille ja me odotamme voimakasta kasvua tulevina vuosina”, Korhonen toteaa tiedotteen mukaan.

Cleantech Invest omistaa Nocartista viidenneksen.

“Nocart on nopeasti noussut teknologiajohtajaksi hajautetun energian sähköntuotantoyksiköissä ja Nocartilla on mahdollisuus nousta johtavaksi toimijaksi tässä nopeasti kasvavassa markkinassa”, Cleantech Investin toimitusjohtaja Alexander Lidgren sanoo tiedotteen mukaan.

Hajautettua ja paikallista sähköntuotantoa tarvitaan erityisesti alueilla, jotka eivät kuulu sähköverkkoon. Tällaisia alueita on esimerkiksi monissa kehittyvissä Afrikan ja Aasian maissa ja vaikkapa vuoristoisessa Nepalissa.

HS on seurannut Nocartin vaiheita aiemminkin. Voit lukea kesäkuisen jutun täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat