Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF: Maailmantalouden kasvu hidastuu

Talous
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kiinan talouskasvun hidastumisen takia rakentaminen on vähentynyt. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jolla on verraten huomattava vaikutus maailmantalouteen.
Kiinan talouskasvun hidastumisen takia rakentaminen on vähentynyt. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jolla on verraten huomattava vaikutus maailmantalouteen. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi tiistaina ennustettaan maailmantalouden kasvuvauhdista.

IMF:n mukaan talouskasvu eri puolilla maailmaa on yhä epätasaista ja etenkin kehittyvissä kansantalouksissa on taloudellisia ongelmia raaka-aineiden halpenemisen takia. Lisäksi Yhdysvaltojen keskuspankin päätös kiristää rahapolitiikkaa on aiheuttanut monien kehittyvien talouksien valuutan vahvistumisen suhteessa dollariin.

IMF:n mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. Uusi ennuste on molempien vuosien osalta 0,2 prosenttiyksikköä huonompi kuin lokakuussa tehty arvio. Kehittyvien kansantalouksien osuus maailmantalouden talouskasvusta supistui viime vuonna viidettä vuotta peräkkäin, vaikka niiden osuus on yhä 70 prosenttia.

Yksittäisistä valtioista IMF nostaa esiin etenkin Kiinan, jossa vuosia kestänyt poikkeuksellisen voimakas talouskasvu on hidastumassa. IMF:n mukaan Kiinan vienti ja tuonti supistuvat ennustettua enemmän, mikä johtuu investointien vähenemisestä ja teollisuustuotannon kasvun hidastumisesta.

Kiinan talouskasvun hidastuminen vaikuttaa monien muidenkin valtioiden talouksiin, vähentää yleistä luottamusta talouskehitykseen ja lisää epävarmuutta rahoitus- ja pääomamarkkinoilla. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous ja maan teollisuus on maailman suurimpia raaka-aineiden ja niistä valmistettujen hyödykkeiden kuluttaja.

Merkittävä syy Kiinan talouskasvun hidastumiseen on talouden rakennemuutos. Keskusjohto pyrkii siirtämään talouden painopistettä enemmän kotimaiseen kulutukseen ja palveluihin. Kiinan voimakas talouskasvu on vuosikausia perustunut vahvasti uusiin investointeihin ja vientiin.

Euroalueen bruttokansantuotteen IMF ennustaa kasvavan tänä ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Lokakuussa arvio euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta oli 1,6 prosenttia.

Maailman suurimman kansantalouden eli Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa ennusteen mukaan 2,6 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna. Ennuste on molempien vuosien osalta 0,2 prosenttiyksikköä heikompi kuin lokakuussa tehty arvio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat