Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Davosissa pohditaan uusia kumouksia

Toive neljännestä teollisesta vallankumouksesta jää huolien jalkoihin Maailman talousfoorumissa.

Talous
 
RUBEN SPRICH / Reuters
Sveitsin alpeilla sijaitsevassa Davosissa valmistauduttiin tiistaina Maailman talousfoorumin vuosittaiseen kokoukseen.
Sveitsin alpeilla sijaitsevassa Davosissa valmistauduttiin tiistaina Maailman talousfoorumin vuosittaiseen kokoukseen. Kuva: RUBEN SPRICH / Reuters
Fakta

Suurten aiheiden keskustelupaikka

  Joukko poliittisia johtajia kokoontui ensimmäisen kerran pohtimaan maailman ja sen talouden tulevaisuutta Davosiin professori Klaus Schwabin aloitteesta vuonna 1974.

 Tapaamiset laajenivat ensin suuryritysten johdon pariin ja 1980-luvun lopulla entistä laveamman vuoropuhelun suuntaan.

 Tyypillistä Davosin keskusteluille on se, että maailman ja talouden tulevaisuutta hahmottaessa aihepiirit ovat huomattavan laajoja.

 Tänä vuonna aiheina ovat: Miten energiatalous muuttuu? Katoavatko työpaikat? Kuinka käy Kiinan, Euroopan ja Afrikan? Onko rajaton kasvu illuusio? Miten maahanmuutosta selvitään? Miten liikkeenjohto voi sitoutua pitkän aikavälin tavoitteisiin? Voidaanko syöpä parantaa? Miten digitalisaatio muuttaa teollisuutta? Miten kaksi miljardia yli 60-vuotiasta selviävät vuonna 2050? Voivatko 75 miljoonaa nuorta työtöntä työllistyä yrittäjinä?

 

 

Maailma saattaa olla merkittävän teollisen muutoksen äärellä, ja vastauksia siihen pohditaan keskiviikkona alkavassa Maailman talousfoorumissa.

Voiko erilaisten tekniikoiden yhdistyminen tuoda maapallon kestävään kehitykseen ja talouskasvuun aivan uuden kehitysvaiheen?

Mitä jos hiipuvan talouskasvun jälkeen edessä onkin jonkinlainen uusi aika? Sellainen, jossa tietoverkot yhdistävät koko ihmiskunnan, aurinkoenergia korvaa öljyn energialähteenä, robotit tekevät tylsät työt ja nanotekniikka auttaa voittamaan tappavat taudit.

Maailman talousfoorumi (WEF) vuositapaaminen järjestetään Sveitsissä Davosissa.

Pieneen alppikylään saapuu tällä viikolla runsaat 2 500 liike-elämän ja politiikan johtajaa, joukko muusikoita ja elokuvatähtiä.

Jos maailman tulevaisuuden näkymiä kysyisi WEF:in perustajalta ja hallituksen puheenjohtaja Klaus Schwabilta, vastauksena voisi olla edellä kuvatun kaltainen unelma.

Schwab on julistanut tämänkertaisen Davosin kokouksen pääteemaksi neljännen teollisen vallankumouksen.

Artikkeliin liittyvät

Tällä Schwab tarkoittaa omien sanojensa mukaan fyysisten, digitaalisten ja biologisten maailmojen yhdistymistä. Ne luovat kokonaan uusia suorituskykyjä, joilla on dramaattisia vaikutuksia poliittisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin järjestelmiin.

Schwabin mukaan vuonna 1784 alkoi ensimmäinen vesi- ja höyryvoiman avulla toteutunut mekaaninen teollinen vallankumous.

Vuonna 1870 massatuotannon ja sähkön avulla syntyi toinen teollinen vallankumous. Vuodesta 1969 lähtien käynnissä ollut tietotekniikan ja automaation vallankumous.

Neljännessä teollisessa vallankumouksessa kehitys kehittyy ”eksponentiaalisesti ennemmin kuin lineaarisesti”, Schwab ennustaa WEF:n verkkosivuilla.

Tietokoneiden laskentatehon kasvu ja miljardit ihmiset yhdistävä langaton tekniikka luovat globaalin alustan, jossa keinoäly, robotit, esineiden internet, itsenäiset kulkuvälineet, 3-d-tulostimet, nano- ja biotekniikka ja energian varastointi kehittyvät yhdessä.

Schwabin mukaan tuossa uudessa tilanteessa niin liiketoimintamallit, lahjakkuuden käsitteet kuin erilaiset organisaatio- ja toimintamallit menevät maailmassa kokonaan uusiksi.

Schwabin haave ei ole enää kaukana tulevaisuudentutkijoiden singulariteetti-keskustelusta. Siinä ajatuksena on tekoälyn kehittyminen niin paljon ihmisälyä paremmaksi, että teknologisen kehityksen ja sosiaalisten muutosten nopeutta ei ihmismieli pysty enää tajuamaan.

Davosissa optimistisia tulevaisuudenkuvia himmentävät kuitenkin lukuisat päivänpolttavat huolenaiheet: Euroopan pakolaiskriisi, terrori-iskut, öljyn hinnan halpeneminen ja Kiinan talouskasvun hiipuminen.

Valtionpäämiehiä saapuu Davosiin noin 40, joukossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) lähtee Davosiin.

Varsinkin Yhdysvallat marssittaa paikalle raskaan sarjan delegaation. Varapresidentti Joe Bidenin seurueessa on myös ulkoministeri John Kerry ja puolustusministeri Ashton Carter.

Puheenvuoroja maidensa tilasta odotetaan esimerkiksi Argentiinan presidentti Mauricio Macrilta, Afghanistanin presidentti Ashraf Ghanilta, Nigerian presidentti Muhammadu Buharilta ja Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat