Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupassa myllertää

Talous
 

Juha Sipilän (kesk) hallitus lupasi karsia turhaa sääntelyä. Päivittäistavarakaupalla oli toivomuslista valmiina: aukioloajat vapaiksi, Alkon monopoli nurin, keskioluelle pitempi myyntiaika ja särkylääkkeet kauppoihin.

HS otti selvää, mikä kaikki päivittäistavarakaupoissa on muuttumassa.

1. Kaupat ovat aina auki

Kaupan aukioloajat vapautuivat tammikuun alussa. Osa pienistä kaupoista on auki läpi vuorokauden. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Prismat ovat avoinna arkisin 7–23.

Alustavat kokemukset ovat S-ryhmän valikoimajohtajan Ilkka Alarodun mukaan myönteisiä. Asiakkaita on ainakin ensimmäisinä päivinä riittänyt.

”Lapsiperheissä on huomattu, että toinen vanhemmista voi käydä kaupassa sen jälkeen, kun lapset on laitettu nukkumaan.”

Keskon K-kauppiaat saavat itse päättää, miten he pitävät kauppansa avoinna. Toimialajohtaja Jorma Rauhalan mukaan moni kauppias on pidentänyt viikonlopun aukioloaikoja.

2. Lähikaupat palaavat

Lähikauppa ei onnistunut Suomen lähikaupalta, vaan se taipui marraskuussa myymään Siwat ja Valintatalot Keskolle. Isot kaupparyhmät uskovat, että kuluttajia lähellä olevat pienet myymälät ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Suomalaiset kerääntyvät kaupunkeihin, elävät yksin tai kaksin ja ikääntyvät. Kaupan pitää olla lähellä.

”Moni helsinkiläinen haluaa elää ilman autoa”, Keskon Rauhala sanoo.

Jo viime toukokuussa Kesko kertoi aikovansa perustaa 100 uutta lähikauppaa. Siwojen ja Valintatalojen oston myötä Kesko on saamassa kerralla 600 uutta kauppapaikkaa.

3. Verkkokauppa ei vedä

Ruoan verkkokauppa on vuosien yrityksistä huolimatta harvojen harrastus. S-ryhmä tarjoaa verkkokauppapalveluita Foodie.fi-palvelun kautta kahdeksan kaupungin alueella. Ostokset voi joko noutaa valmiiksi kerättyinä kaupasta tai ne voidaan toimittaa kotiovelle.

Alarodun mukaan kasvu on ollut viime vuosina tasaista ja nopeaa eli noin 50 prosenttia joka vuosi. Liikevaihtoa verkkokaupasta kertyy 15 miljoonaa euroa eli yhden S-marketin myynnin verran.

Keskolla samantapaista palvelua saa noin 50 K-kaupasta ja pääkaupunkiseudulla erillisestä verkkokauppavarastosta.

4. Viinit maitokauppaan?

Alkoholilakia kirjoitetaan tänä vuonna uusiksi, ja siinä yhteydessä päivittäistavarakaupan roolia alkoholin myynnissä pohditaan.

Kauppa haluaisi tuoda viinit kaupan hyllylle. Toinen toive koskee oluen ja siiderien myyntiajan pidentämistä. Myynti on sallittu kello 9–21.

HS:n haastattelemien lähteiden mukaan viinit pysynevät Alkossa. Myyntiaikojen laventaminen on mahdollista, mutta terveyspoliittiset huolet saattavat lopulta painaa enemmän kuin kaupan toiveet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat