Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruoan hintasota kiristyy

S-ryhmä kertoi jatkavansa hinnanalennuksia 50 miljoonan euron arvosta. Tutkimuslaitos ei usko, että ruoan hinta kokonaisuudessaan jatkaisi laskuaan.

Talous
 
”Hintojen alennukset tekevät lompsalle hyvää”
”Hintojen alennukset tekevät lompsalle hyvää”
Tiistaina Helsingin keskustamarketeissa asioineet kuluttajat pitävät kaupan uusinta hintasotakierrosta tervetulleena. ”Tekee lompsalle hyvää”, sanoo Donna Uutto. Moni tosin myöntää, että kaupan valintaa tai ostoskassin sisältöä eivät muutaman sentin alennukset ratkaise. Kauppojen uusiin, jopa ympärivuorokautisiin aukioloaikoihin kuluttajat vasta totuttelevat. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Kaisa Rautaheimo, leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Alennuksia eniten isoissa kaupoissa

 S-ryhmä alensi tiistaina yli 400 tuotteen hintoja Prismoissa ja S-marketeissa. Pienemmissä Alepoissa ja Saleissa lähes 200 tuotetta halpeni.

 K-Citymarketeissa alennetaan noin 2 000 tuotteen hintaa, K-supermarketeissa halpenee noin 1 350 tuotetta ja K-marketeissa noin 550 tuotetta. Osa alennuksista on jo tullut voimaan.

 Siwoissa ja Valintataloissa noin 150 tuotteen hinta halpenee helmikuussa.

Elintarvikkeiden hintakilpailu kiihtyy.

S-ryhmä ilmoitti tiistaina jatkavansa kaupoissaan elintarvikkeiden hintojen alentamista 50 miljoonan euron arvosta tänä vuonna. Maanantaina Kesko kertoi, että 2 000 tuotteen hinta halpenee K-kaupoissa. Joukossa on muutakin päivittäistavaraa kuin ruokaa, muun muassa pesuaineita.

Myös Suomen Lähikauppa kertoi, että noin 150 tuotteen hinnat halpenevat sille kuuluvissa Siwoissa ja Valintataloissa.

Lidl lähestyi asiaa toisin.

”Teemme normaalina käytäntönä vuosittain tuhansia hinnanmuutoksia, joiden suuruusluokka vaihtelee sentistä useisiin kymmeniin prosentteihin”, toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi.

Huolimatta kauppojen aleilmoituksista ruoan halpeneminen ei jatku tänä vuonna, uskoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

”Jokaista hinnanalennuksella mainostettua tuotetta kohti löytyy yleensä tuote, jonka hintakehitys voi olla täysin päinvastainen”, hän sanoo.

PTT ennusti viime syksynä, että ruoan hinta nousee tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Arovuoren mukaan tämä perustuu arvioon, että kasvisten hinnat nousevat ja lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinta pysyy viime vuoden tasolla. Ennustetta on määrä päivittää huhtikuussa.

”Jos pitää arvioida, niin sanoisin että ennuste ei tarkistu ainakaan ylöspäin”, Arovuori sanoo kuitenkin.

PTT on lähellä maa- ja metsätalouden yhteisöjä kuten MTK:ta.

Myös Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling korostaa, että hinnanalennuksista puhuttaessa tärkeää on seurata, kallistuvatko näyttävien alekampanjoiden ulkopuoliset tuotteet. Kuluttajaliitto aikoo tiedustella kaupoilta, minkä tuotteiden hinnat ovat nousseet.

Kaikkiaan Beurling on hyvin tyytyväinen hintakilpailuun.

”Yhden kuluttajille aivan keskeisimmän tuoteryhmän eli elintarvikkeiden hinnat laskevat, se on todella mahtava juttu.”

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä arvioi kilpailun päivittäistavarakaupassa koventuneen ja koventuvan edelleen, jos Siwojen ja Valintatalojen kauppa toteutuu. Kesko on ilmoittanut ostavansa Suomen Lähikaupan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii asiaa parhaillaan.

”Asiakkaan näkökulmasta on erinomaisen hyvä asia, että kilpailu kovenee ja hinnat laskevat”, Heikkilä vakuuttaa.

Arovuoren mukaan hinnanalennusten taustalla on kauppojen halu saada myyntiin vauhtia. Alennukset ovat olleet mahdollisia, koska kaupan kustannusten pieneneminen on hänen mukaansa ollut arvioitua suurempaa. Maatalouden tuottajahinnat ovat supistuneet ja öljy on halventunut.

”Kilpailutilanne on kireä ja markkinajohtajan toimia on seurattava. Silti hintoja ei laskettaisi, jos kustannukset eivät olisi laskussa”, Arovuori arvioi.

Viime vuoden tammi–marraskuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat halpenivat Päivittäistavarayhdistyksen mukaan 1,9 prosenttia.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala kuvasi maanantaina täysin poikkeukselliseksi tilannetta, jossa kuluttajahinnat laskevat näin pitkään yhtäjaksoisesti.

Näyttävän hinnanalennuskampanjan aloitti S-ryhmä viime vuoden alussa. Sitä tulkittiin muun muassa reaktioksi Lidlin vahvistumiseen.

Pääjohtaja Heikkilän mukaan asiakasmäärät ja ostosten määrät ovat lisääntyneet viime vuonna S-ryhmän kaupoissa. Hän arvioi, että viime vuonna S-ryhmän markkinaosuus kasvoi jonkin verran.

Kaisa Rautaheimo / HS
Teologian opiskelija Meri Poutanen asioi keskustan S-marketissa tiistaina. ”Alennukset kiinnostavat”, Poutanen sanoo. Hän ei ollut vielä kuullut uusista alennuksista.
Teologian opiskelija Meri Poutanen asioi keskustan S-marketissa tiistaina. ”Alennukset kiinnostavat”, Poutanen sanoo. Hän ei ollut vielä kuullut uusista alennuksista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat