Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF varoittaa Kiinan talouskasvun hidastumisesta

Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia.

Talous
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kiinan teollisuustuotannon kasvuvauhti alkoi hidastua jo viime vuonna.
Kiinan teollisuustuotannon kasvuvauhti alkoi hidastua jo viime vuonna. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi tiistaina ennustettaan maailmantalouden kehittymisestä.

IMF:n mukaan talouskasvu eri puolilla maailmaa on yhä epätasaista ja etenkin kehittyvissä kansantalouksissa on taloudellisia ongelmia raaka-aineiden halpenemisen takia. Lisäksi Yhdysvaltojen keskuspankin päätös kiristää rahapolitiikkaa on aiheuttanut monien kehittyvien talouksien valuutan vahvistumisen suhteessa dollariin.

IMF:n mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. Uusi ennuste on molempien vuosien osalta 0,2 prosenttiyksikköä huonompi kuin lokakuussa tehty arvio. Kehittyvien kansantalouksien osuus maailmantalouden talouskasvusta supistui viime vuonna viidettä vuotta peräkkäin, vaikka niiden osuus on yhä 70 prosenttia.

Yksittäisistä valtioista IMF nostaa esiin etenkin Kiinan, jossa vuosia kestänyt poikkeuksellisen voimakas talouskasvu on hidastumassa. IMF:n mukaan Kiinan vienti ja tuonti supistuvat ennustettua enemmän, mikä johtuu investointien vähenemisestä ja teollisuustuotannon kasvun hidastumisesta.

Tiistaina julkistetun tilaston mukaan Kiinan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 6,9 prosenttia. Bruttokansantuote kasvoi yhtä hitaasti viimeksi neljännesvuosisata sitten.

Pääministeri Li Keqiang ilmoitti tiistaina, että talouden kasvutavoite tälle vuodelle ainakin 6,5 prosenttia.

Kiinan talouskasvun hidastuminen vaikuttaa IMF:n mukaan monien muidenkin valtioiden talouksiin, vähentää yleistä luottamusta talouskehitykseen ja lisää epävarmuutta rahoitus- ja pääomamarkkinoilla.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous. Maan teollisuus on maailman suurimpia raaka-aineiden ja niistä valmistettujen hyödykkeiden kuluttaja.

Merkittävä syy Kiinan talouskasvun hidastumiseen on talouden rakennemuutos. Keskusjohto pyrkii siirtämään talouden painopistettä enemmän kotimaiseen kulutukseen ja palveluihin. Kiinan voimakas talouskasvu on vuosikausia perustunut vahvasti uusiin investointeihin ja vientiin.

Euroalueen bruttokansantuotteen IMF ennustaa kasvavan tänä ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Lokakuussa arvio euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta oli 1,6 prosenttia.

Maailman suurimman kansantalouden eli Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa ennusteen mukaan 2,6 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna. Ennuste on molempien vuosien osalta 0,2 prosenttiyksikköä heikompi kuin lokakuussa tehty arvio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat