Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viime vuoden matkamyynti kasvoi hieman – sateinen alkukesä pelasti koko vuoden

Etenkin liikematkat ja tapahtumat kävivät kaupaksi talousvaikeuksista huolimatta.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Pia Hauskaviita
Lomailijoita Thaimaan Koh Lipellä.
Lomailijoita Thaimaan Koh Lipellä. Kuva: Pia Hauskaviita

Kituliaasta taloustilanteesta huolimatta ihmiset ja etenkään liikemiehet eivät ole lakanneet matkustamasta. Viime vuonna matkatoimistomyynti pysytteli Suomessa edellisvuoden tasolla ja jopa hieman kasvoi. Etenkin liike- ja kokousmatkojen sekä räätälöityjen vapaa-ajanmatkojen myynti piristyi selvästi.

Toisaalta moni matkatoimistoalan yritys oli pyrkinyt varautumaan vaikeaksi aavisteltuun vuoteen, ja matkanjärjestäjät olivat suhteuttaneet tarjontaansa normaalia heikompaan kysyntään.

Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) julkisti keskiviikkona eli viikonvaihteen matkailumessujen alla ennakkotietoja liiton jäsentoimistojen kokonaismyynnistä, joka oli viime vuonna noin 1 919,9 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 1  918,3 miljoonaa euroa.

Vuotta aikaisemmin myynnin lasku oli ollut 5,4 prosenttia, kun nyt päästiin lievään nousuun.

”Alkuvuosihan näytti huonolta, kun talous takkuili, mutta yllättäen liikematkustus ja erilaisten taphtumien kysyntä elpyivät. Myös kaupunkilomat sekä bussi- ja laivamatkailu lähialueille, kuten Ruotsiin ja Viroon, kävivät kaupaksi”, listaa kasvun syitä Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli-Mäki-Fränti.

”Huono alkukesä pelasti oikeastaan koko vuoden”, Fränti viittaa myös sateiseen ja koleaan säähän, joka sai monet lähtemään etelän lämpöön ainakin loppulomaksi.

Yrityksille ja yhteisöille tapahtuvan liikematkamyynnin sekä tapahtuma-, kokous- ja ryhmämyynnin arvo oli 667,6 miljoonaa euroa. Siinä oli kasvua vajaat kolme prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Matkailu on selkeästi verkkokaupan ylivoimaisesti suurin tuoteryhmä. Lentäen tehdyistä valmismatkoista myytiin viime vuonna internetin kautta hieman alle 70 prosenttia, kun vuonna 2014 vastaava luku oli prosenttiyksikön verran suurempi.

Online-kaupan osuus kääntyi lievään laskuun ensimmäisen kerran sitten verkossa tapahtuvan matkakaupan käynnistymisen: valmismatkojen online-kauppa on saavuttanut tai saavuttamassa lakipisteensä.

Liikematkojen online-myynnin osuus euromääräisestä myynnistä laskettuna oli noin 40 prosenttia.

Matkatoimistoissa myytyjen kotimaan ja kansainvälisten lentolippujen arvo veroineen ja polttoainelisämaksuineen oli viime vuonna lähes miljardi eli noin 978 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2014 oli kuutisen prosenttia. Lentolippuja myytiin liki kolme miljoonaa.

Matkamessut käynnistyvät Helsingin messukeskuksessa torstaina ammattilaisten tapahtumilla. Yleisölle messut avautuvat perjantaina puoliltapäivin ja jatkuvat sunnuntaihin kello 18:aan. Näytteilleasettajia on mukana 936. Heitä tulee 83 maasta, joista uusia ovat Bolivia, Tatarstan, Kirgisia ja Uruguay.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat