Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköntuotannon päästöt putosivat ennätysalas viime vuonna – syynä sähkön tuonti Pohjoismaista

Talous
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksen piippu tupruaa savua talvipakkasessa Sörnäisissä.
Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksen piippu tupruaa savua talvipakkasessa Sörnäisissä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Suomen sähköntuotanto tuotti viime vuonna vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin koskaan sinä aikana kun päästöjä on mitattu.

Mittaushistoria alkaa kansainvälisen ilmastosopimuksen perusvuodesta 1990.

Päästöjen väheneminen johtui etupäässä siitä, että Suomessa kulutettua sähköä tuotettiin paljon ulkomailla, eli lähinnä Norjassa ja Ruotsissa, joista sitä tuotiin Suomeen. Tuonti oli kannattavaa, koska runsaan vesivoiman takia sähkön tekeminen muissa Pohjoismaissa oli halvempaa kuin Suomessa.

Runsaan tuonnin takia Suomessa ei tarvinnut käyttää hiili- ja kaasuvoimaloita, jotka tuottavat eniten hiilipäästöjä.

Vaikutusta oli myös sillä, että Suomessakin oli hyvä vesivuosi ja oma vesivoimatuotanto oli korkealla tasolla.

Sähkötuottajien etujärjestön Energiateollisuus ry:n (ET) mukaan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 6,5 miljoonaa tonnia, missä oli pudotusta toissa vuoteen 26 prosenttia.

Päästöjen väheneminen jatkui vahvana toista vuotta peräkkäin. Vielä vuonna 2013 päästöt olivat 11 miljoonaa tonnia.

Päästöjä leikkasi myös se, että sähkön käyttö väheni viime vuonna, kun talouteen ei tullut lisää vauhtia ja sää jatkui normaalia lämpimämpänä. Sähkönkäyttö supistui 1,1 prosenttia toissa vuodesta.

Suomessa tuotettu sähkö oli viime vuonna 79-prosenttisesti hiilineutraalia, eli se ei tuottanut hiilipäästöjä. Tämä hiilineutraali osuus oli tehty joko ydinvoimalla tai uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvien polttoaineiden osuus kotimaisessa sähköntuotannossa kasvoi ja oli viime vuonna jo 45 prosenttia. ET:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan Suomi on EU:ssa toiseksi suurin uusiutuvien käyttäjä.

Suomessa osuutta nostaa puun käyttö ja selluteollisuus. Se pystyy omassa energiantuotannossaan käyttämään hyväksi selluprosessin sivutuotteita, kuten mustaa lipeää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat