Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkamessuilla etsitään luksusta ja rauhaa – joulupukki ei erityisesti kiinnosta espanjalaista ja intialaista matkanjärjestäjää

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Matkanjärjestäjät ympäri maailmaa tapaavat toisiaan ja kauppaavat palveluitaan Helsingin messukeskuksen ja Holiday Innin tiloissa.
Matkanjärjestäjät ympäri maailmaa tapaavat toisiaan ja kauppaavat palveluitaan Helsingin messukeskuksen ja Holiday Innin tiloissa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Viime vuoden matkamyynti kasvoi hieman

 Suomen matkatoimistoalan liiton ennakkotietojen mukaan jäsentoimistojen kokonaismyynti oli viime vuonna noin 1 919,9 miljoonaa euroa. Edellisvuonna myynti oli 1 918,3 miljoonaa euroa.

 Etenkin liike- ja kokousmatkojen sekä räätälöityjen vapaa-ajanmatkojen myynti piristyi.

”Teidän suomalaisten täytyy luottaa itseenne enemmän”, huudahtaa espanjalainen Ignasi Canals, joka on tuonut matkailijoita Suomeen 20 vuotta. Suomalaisilla on hänen mukaansa taipumusta vähätellä itseään.

Akseli Valmunen
Ignasi Canals
Ignasi Canals

Suomen vahvuuksia ovat Canalsin mukaan elämysmatkailu ja luonto. Barcelonalaisen omat suosikit ovat Kiilopää Lapissa ja Koli Pohjois-Karjalassa.

”Yritämme pitää asiakkaamme kaukana joulupukista ja muovimeiningistä”, Canals muotoilee.

Matkamessut avautuvat yleisölle Helsingissä perjantaina. Noin 500 ammattilaista 46 maasta kokoontui tekemään kauppoja jo keskiviikkona, kun messuja vielä rakennettiin.

”Kiina, Japani ja Korea”, luettelee Messukeskuksen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri Helsinkiin saapuneiden matkailualan ostajien kotipaikkoja. Myös venäläisiä ja brittejä on paljon.

Pasilassa käy kova kuhina. Ostajat ja myyjät istuvat vastakkain pienissä, numeroiduissa pulpeteissa. Varttitunnin välein kello soi ja juttukumppani vaihtuu. Touhu tuo mieleen pikatreffit.

Akseli Valmunen
Sergei Volosatov
Sergei Volosatov

Venäläinen perheyrittäjä Sergei Volosatov etsii uusia, aiempaa edullisempia kumppaneita. Venäjän kriisi on iskenyt matkailuyrittäjään rajusti eikä tulevaisuus näytä erityisen valoisalta. ”Ennustettavuus on nolla.”

Espanjalainen Canals kertoo tuovansa Espanjasta noin 800 matkailijaa vuodessa Suomeen. Hänen mukaansa potentiaalia olisi paljon enemmänkin, mutta kiinnostusta rajoittaa varsinkin Suomen sisäisten lentojen kalleus.

Erämatkailusta kiinnostuneiden suosiosta kilpailee hänen mukaansa esimerkiksi Kanada ja nyttemmin myös Pohjois-Norja.

”Norjalaiset ovat petranneet kovasti.”

Espanjalaiset ovat Canalsin mukaan hyviä matkailijoita siksikin, että he tyypillisesti jäävät useaksi päiväksi. Suomi kiinnostaa etenkin perheitä ja pariskuntia. ”Missään ei ole yhtä helppo rentoutua kuin suomalaisessa metsässä.”

Tourist Forum -yrityksessä työskentelevä Canals harmittelee, että valtiollinen matkailutoimisto Visit Finland ei enää toimi aktiivisesti Espanjassa. ”Mielestäsi Suomen hallituksen kannattaisi sijoittaa vähän enemmän rahaa tähän.”

Joulupukki ei ole kärkisijoilla myöskään intialaisten matkailijoiden keskuudessa, vaikka muuten espanjalaisten ja intialaisten toiveet tuntuvat olevan kaukana toisistaan.

Akseli Valmunen
Chandrika Rastogi
Chandrika Rastogi

Matkailuyrittäjä Chandrika Rastogi kertoo, että intialaiset odottavat tyyliä ja haluavat tulla paapotuiksi. ”Kukaan ei halua kantaa matkalaukkujaan itse.”

Vaikka jättimäisen Intian väestöstä vain harvalla on varaa matkailla, reissaavia intialaisia on Rastogin mukaan silti 15 miljoonaa.

Oman firmansa valtteina hän pitää räätälöityä ja henkilökohtaista palvelua. Suomeen ja muihin Pohjoismaihin yritys on toistaiseksi tuonut lähinnä varttuneempaa väkeä kesäisin. Hänen mukaansa intialaiselle voi olla elämys pelkästään juoda kahvia tai teetä ulkoilmassa. ”Intiassa on lähes koko vuoden niin lämmintä, että se ei ole mahdollista.”

Firman tarjontaan tullee pian muutos. Rastogi on juuri palannut ensireissultaan Lapista. Ylisanat eivät ota loppuakseen, kun hän kertaa kokemaansa. ”Luksusta ja hiljaisuutta samaan aikaan. Ainutlaatuinen yhdistelmä”, iglussa yöpynyt intialainen hehkuttaa.

Hän väittää vastedes jakavansa ihmiset kahteen porukkaan. Niihin jotka ovat nähneet revontulia ja niihin jotka eivät ole.

Akseli Valmunen / HS
Pekka Aaltonen ja Hannu Mäkinen pystyttivät muumitaloa messuille.
Pekka Aaltonen ja Hannu Mäkinen pystyttivät muumitaloa messuille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat