Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimalaitosten päästöt vähenivät

Taloustaantuma, runsas vesivoima ja sähkön tuonti Pohjoismaista pudottivat sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Talous
 

Suomen sähköntuotanto tuotti viime vuonna vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin koskaan sinä aikana kun päästöjä on mitattu.

Mittaushistoria alkaa kansainvälisen ilmastosopimuksen perusvuodesta 1990.

Päästöjen väheneminen johtui etupäässä siitä, että Suomessa kulutettua sähköä tuotettiin paljon ulkomailla, lähinnä Norjassa ja Ruotsissa, joista sitä tuotiin Suomeen.

Tuonti oli kannattavaa, koska runsaan vesivoiman takia sähkön tekeminen muissa Pohjoismaissa oli halvempaa kuin Suomessa.

Runsaan tuonnin takia Suomessa ei tarvinnut käyttää hiili- ja kaasuvoimaloita, jotka tuottavat eniten hiilipäästöjä.

Vaikutusta oli myös sillä, että Suomessakin oli hyvä vesivuosi ja oma vesivoimatuotanto oli korkealla.

Sähkötuottajien etujärjestön Energiateollisuuden mukaan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 6,5 miljoonaa tonnia, missä oli 26 prosenttia vähemmän kuin toissavuonna.

Vielä vuonna 2013 päästöt olivat 11 miljoonaa tonnia.

Päästöjä vähensi myös se, että sähkön käyttö väheni viime vuonna, kun talouteen ei tullut lisää vauhtia ja sää jatkui lämpimänä. Sähkönkäyttö supistui 1,1 prosenttia toissa vuodesta.

Suomessa tuotettu sähkö oli viime vuonna 79-prosenttisesti hiilineutraalia eli se ei tuottanut hiilipäästöjä. Tämä hiilineutraali osuus oli tehty joko ydinvoimalla tai uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvien polttoaineiden osuus kotimaisessa sähköntuotannossa kasvoi ja oli viime vuonna 45 prosenttia. Energiateollisuuden toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan Suomi on EU:ssa toiseksi suurin uusiutuvien enrgiamuotojen käyttäjä.

Suomessa osuutta nostaa puun käyttö ja selluteollisuus. Se pystyy omassa energiantuotannossaan käyttämään hyväksi selluprosessin sivutuotteita, kuten mustaa lipeää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat