Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea pelkäsi antaa johtajalleen potkut

Entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja kertoo muistelmissaan Nordean syntyhistorian.

Talous
 
HANNU VIERULA
Nordbankenin toimitusjohtaja Hans Dalborg ja Meritan konserni johtaja Vesa Vainio kertoivat pankkien yhdistymisestä Helsingissä lokakuussa 1997.
Nordbankenin toimitusjohtaja Hans Dalborg ja Meritan konserni johtaja Vesa Vainio kertoivat pankkien yhdistymisestä Helsingissä lokakuussa 1997. Kuva: HANNU VIERULA
Kuka?

Hans Dalborg

 Syntyi vuonna 1941 kirkkoherraisän ja hammaslääkäriäidin perheeseen. Kahdeksan sisarusta, joista yksi on suomalainen sotalapsi Toini.

 Teki pitkän uran vakuutusyhtiö Skandiassa nousten sen ylimpään johtoon.

 Tuli Nordbankenin toimitusjohtajaksi 1991 keskelle pankkikriisiä.

 Merita-Nordbankenin toimitusjohtaja 1997–2001.

 Nordean hallituksen puheenjohtaja 2002–2011.

Nordea ei uskaltanut antaa tanskalaiselle toimitusjohtajalleen Thorleif Krarupille potkuja tämän suuren erorahan takia. Nordean ja sen edeltäjän Merita-Nordbankenin ensimmäinen konsernijohtaja Hans Dalborg kertoo Krarupin epäonnistuneesta toimitusjohtajakaudesta muistelmissaan, jotka ilmestyivät keskiviikkona suomeksi.

Krarup tuli Nordeaan vuonna 2000, kun tanskalainen Unidanmark yhdistettiin Merita-Nordbankeniin. Krarup nousi toimitusjohtajaksi Dalborgin jälkeen. Pian kävi ilmi, ettei hän ollut oikea mies vetämään pankkijätin yhdistämistyötä. Hän ei saanut projekteja etenemään.

Kun hallitus ilmaisi tyytymättömyytensä Krarupin johtamiseen, tämä uhkasi, että jos hallitus yrittää puuttua hänen toimiinsa, hän tulkitsee sen erottamiseksi ja vaatii erorahansa.

Krarupin eroraha eli kultainen kädenpuristus oli Dalborgin mukaan poikkeuksellisen antelias Unidanmarkin peruja, ja olisi aiheuttanut skandaalin. Ruotsin valtio omisti ison siivun Nordeasta ja suhtautui suuriin palkkioihin kriittisesti.

Vielä hämmentävämpi episodi koitti vuotta myöhemmin, kun Krarup ehdotti koko Nordean pääkonttorin siirtämistä Kööpenhaminaan omien perhehuoliensa vuoksi. Tämä osoitti jo suurta arvostelukyvyn puutetta.

Krarupille ei kuitenkaan edelleenkään uskallettu antaa potkuja, vaan hänet suostuteltiin siirtymään alempaan johtajanpostiin Kööpenhaminaan.

Dalborg käy muistelmissaan yksityiskohtaisesti läpi Nordean luomistarinan 1990-luvun pankkikriisistä läpi neljän pohjoismaisen pankin fuusioiden eurooppalaiseksi suurpankiksi.

Kirja luo viihdyttävän katsauksen Ruotsin elinkeinoelämään ja sen eliittiin, jonka osoitteena on usein Tukholman Östermalmin kaupunginosan hieno rantakatu Strandvägen.

Johtajat soittelevat tärkeitä puheluita kesken Gotland Runt -purjehduskilpailun. Neuvotteluissa liikutaan golf-kentillä ja aistikkailla päivällisillä.

Tosin kiivaimmissa neuvottelurutistuksissa konttorissa leijui ”ranskalaisten ja puoliksi syötyjen hampurilaisten tuoksu”.

Monet Ruotsin yritysjohtajat kuuluivat etenkin takavuosina vanhoihin ja vauraisiin sukuihin, joiden vesat koulutettiin eliittikouluissa. Tässä joukossa Dalborg oli varsin tavallisen keskiluokkaisen perheen kasvatti.

Hän ei pidä golfista, eikä metsästä. Dalborg sen sijaan kävelee ja vie usein neuvottelukumppaninsakin pitkille kävelyretkille. Hän harrastaa kulttuuria, arkkitehtuuria, kirjallisuutta ja musiikkia jazzista Sibeliukseen.

Kesken tarinaa Merita-fuusiosta hän ylistää Nordean Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan vanhan pankkisalin arkkitehtuuria.

”Katon kupoli antaa salille pyhäkkömäistä sävyä, mutta mahtavinta on saliin koottu taide. Akseli Gallen-Kallelan maalaama muotokuva Mannerheimista frakkiasuisena ei ole pelkästään ainoalaatuinen. Se on maaginen.”

Casimir Ehrnroothin kanssa Dalborg matkusti junalla Viipuriin vain tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemaan kirjastoon.

Suomalaiseen sielunmaisemaan Dalborg tutustui lukemalla Väinö Linnan tuotantoa.

Bisnesjohtajat usein vähättelevät kansallisuuksien merkitystä. Esimerkiksi Nordean nykyisen hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä sellaisten pohtiminen on täysin turhaa, osaaminen ratkaisee.

Dalborg on toista mieltä. Nordean luomisvaiheessa kansallisuuksilla oli valtavasti väliä. Hallituksessa ja johtoryhmässä paikat jaettiin kansallisuuksien välillä tasan. Kulttuurieroja Dalborg pohtii paljon.

Kielelläkin on merkitystä. Dalborg näki paljon vaivaa opetellakseen suomen kieltä. Hän luki sanomalehtiä ja Peppi Pitkätossua ja opiskeli opettajan johdolla.

Aluksi Nordeassa käytettiin ruotsia, koska ylimmässä johdossa toimivat suomalaisetkin puhuivat sitä sujuvasti. Englanti tuli työkieleksi vasta siinä vaiheessa, kun mukaan tulivat norjalaiset ja tanskalaiset.

Dalborgin mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset eivät ymmärrä kunnolla toisiaan.

Dalborgilla on ollut vuosien varrella valtava määrä erilaisia luottamustehtäviä.

Tehtävistä erikoisin on Ruotsin kuninkaan kabinettikamariherra.

Tässä tehtävässä Dalborg toimi puheenilmoittajana kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häissä. Hänen tehtävänään oli myös huolehtia presidentti Tarja Halosesta häiden ajan. Dalborg kehuu, että Halonen tanssi koostaan huolimatta ”kevyesti ja elegantisti”. Dalborg on itse varsin pienikokoinen.

Hans Dalborg: Vastuun ihana taakka, vuoteni Nordean johtajana 1991–2011 (Ansvarets sköna börda. Mina år med Nordea). Suomentanut Heikki Eskelinen. WSOY. 424 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat