Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikealle oma tuulivoimapuisto Suomeen

Talous
 
Helsingin Sanomat
Kai Tirkkonen
Kemin Ajoksen tuulipuisto.
Kemin Ajoksen tuulipuisto. Kuva: Kai Tirkkonen

Kemin Ajoksen tuulipuiston omistajaksi on tulossa Suomen Ikea. Uudistushankkeessa tuotantomäärä kaksinkertaistuu entisestä.

Sisustusjätti Ikean rahoittamassa hankkeessa kaikki Ajoksen tuulipuiston nykyiset turbiinit puretaan ja korvataan uusilla ja tehokkaammilla. Lisäksi paikalle rakennetaan kolme uutta tuuliturbiinia.

”Tämä on osa kestävän kehityksen strategiaamme. Haluamme olla maailmanlaajuisesti energiaomavarainen vuoden 2020 loppuun mennessä”, toteaa Ikean Suomen-maajohtaja Lars Midttun.

Ikean mukaan se aikoo tuottaa tuulivoimalla uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kaikki sen tavaratalot ja muut toiminnot kuluttavat Suomessa.

Ikea-konserni on investoinut uusiutuvaan energiaan 1,5 miljardia euroa vuodesta 2009. Viime vuonna se tuotti noin puolet tarvitsemastaan energiasta itse uusiutuvaa energiaa hyödyntäen.

Kumppani OX2 aloittaa rakennustyöt Ajoksessa, noin kymmenen kilometrin päässä Kemin keskustasta, saman tien. Tuotannon pitäisi alkaa vuonna 2017, kun kunnostustyö valmistuu ja tuulipuisto siirtyy Ikean omistukseen.

Uusittavat turbiinit sijaitsevat keinosaarten päällä merellä ja maalla lähellä rantaviivaa. Kokonaan uudet turbiinit sijoitetaan maalle.

Hankkeen valmistuttua Ajoksen tuulipuisto tuottaa energiaa arviolta noin 160 GWh vuodessa.

Ikea-konsernilla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 327 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 700 000 Ikea-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat