Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum aikoo purkaa Inkoon hiilivoimalan – kirjaa tappioita lähes 200 miljoonaa

Fortum tekee tappiovarauksia myös Meri-Porin hiilivoimalasta ja Ruotsin Oskarshamnin ydinvoimalan kahden reaktorin purkamisesta.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fortum aikoo purkaa Inkoon hiilivoimalan.
Fortum aikoo purkaa Inkoon hiilivoimalan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sähkön- ja lämmöntuottaja Fortum ilmoittaa lähes 200 miljoonan euron arvonalentumisista ja tappiovarauksista, jotka heikentävät vastaavalla summalla viime vuoden tulosta.

Fortum kertoo, että viime vuoden viimeiseen neljännekseen kirjataan 110 miljoonaa euroa arvonalentumisia ja varauksia, jotka liittyvät pääosin Fortumin hiilivoimalaitoksiin Inkoossa ja Meri-Porissa.

Hiilivoiman kysyntä on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla vähentynyt, kun sähkön kysyntä on alentunut taantuman takia ja edullista vesivoimaa on ollut saatavilla runsaasti. Laskeneen sähkön tukkumarkkinahinnan vuoksi hiilivoimaloita ei ole kannattanut käyttää.

Fortum kirjaa tappiovarauksen, jolla on tarkoitus kattaa Inkoon voimalaitoksen purkaminen. Fortum kertoo aloittavansa valmistelut laitoksen purkamiseksi.

Sähkön tuotanto voimalaitoksella lopetettiin helmikuussa 2014 ja laitoksesta tehtiin alaskirjaus edellisenä vuonna 2013.

Fortum kirjaa arvonalentumistappion myös omistusosuudestaan Meri-Porin voimalaitoksessa.

Nettotulosta heikentää lisäksi loppuvuonna lisäalaskirjaus, joka liittyy Ruotsissa sijaitsevan Oskarshamnin ydinvoimalaitoksen 1- ja 2-yksiköiden sulkemiseen.

Fortum teki jo aiemmin viime vuonna Oskarshamnista noin 800 miljoonan euron alaskirjauksen, mutta uusien tietojen mukaan se ei riitä kattamaan sulkemisesta koituvia kuluja, joten lisäkirjaus on tarpeen.

Nettotulosta heikentää 75 miljoonalla eurolla myös sähköntuotantoa suojaavien johdannaisten käyvän arvon muutos.

Ilmoitetuista kirjauksista huolimatta Fortumin kokonaistulos viime vuodelta tulee olemaan muhkea, sillä mukana on muun muassa Ruotsin sähköverkkojen myynnistä saatu kuuden miljardin euron myyntihinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat