Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rupla romahti uusiin pohjalukemiin

Vnešprombankista tuli talouskriisin ensimmäinen suuri ”pankkiruumis”.

Talous
 
Sergei Karpukhin / Reuters
Ihmiset jonottivat valuutanvaihtopisteelle Moskovassa torstaina.
Ihmiset jonottivat valuutanvaihtopisteelle Moskovassa torstaina. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Venäjän ruplan arvo romahti torstaiaamuna ennätyksellisen alhaalle. Yhdellä eurolla sai puolen päivän aikaan 93 ruplaa ja yhdellä dollarilla 85 ruplaa. Rupla ei ole ollut näin heikko sitten vuoden 1998 talousromahduksen, lukuun ottamatta markkinapaniikin aiheuttamaa muutaman tunnin piikkiä vuoden 2014 joulukuussa.

Talouskriisi johti ensimmäiseen suuren pankin kaatumiseen torstaina, kun Venäjän keskuspankki peruutti Vnešprombankin toimiluvan. Pankki on pääomalla mitaten Venäjän 34. suurin, ja viranomaisten mukaan sen vastuut ylittävät varat parilla miljardilla eurolla. Pankin johtoa epäillään petoksista.

Muutamat venäläiset pienet ja keskisuuret pankit ovat joutuneet sulkemaan ovensa jo ennen Vnešprombankin kaatumista. Venäjällä on rekisteröity noin 700 pankkia.

Syy ruplan romahdukseen on öljyn hinnan lasku. Brent-viitelaadun tynnyrihinta laski torstaina alle 28 dollarin. Öljyn hintaan nähden rupla on ollut tasaisesta heikentymisestään huolimatta lähes koko talven yliarvostettu. Jotkut asiantuntijat ovat epäilleet syyksi keskuspankin toimia. Toisaalta markkinat ovat odottaneet, että öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku päättyisi.

Paineet ruplan kurssia kohtaan ovat joka tapauksessa kasvaneet ainakin pari kuukautta. Vientiyritykset ovat pihdanneet dollareitaan ja eurojaan odotellessaan, mihin tilanne päätyy.

Uutistoimisto Tassin haastattelema Venäjän valtiollisen Sberbankin markkinastrategi Vladimir Pantjushin arvioi tilanteen lauenneen lopulta kansainvälisesti noteerattujen venäläisyhtiöiden osingonjakoon: firmat ryhtyivät keskiviikkona vaihtamaan rupliaan dollareiksi osingonmaksu mielessään, ja ruplan tarjonta laukaisi romahduksen.

”Merkittävä osa ruplavaihdosta koostui eilen valuutan hankkimisesta osinkojen maksuun”, Pantjushin sanoi.

Venäjän keskuspankki lopetti virallisesti ruplan tukiostot vuoden 2014 joulukuun kriisin aikana. Venäläisasiantuntijoiden enemmistö ei uskonut keskuspankin ryntäävän ruplan ostoon ainakaan vielä torstaina.

Venäjän valtion säästeliään finanssipolitiikan viime vuosikymmenellä muotoilleet pääarkkitehdit antoivat torstaina omat arvionsa öljyn hintakehityksestä.

Ex-ministeri ja nykyinen Sberbankin johtaja German Gref ennusti barrelin hinnan asettuvan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 25–35 dollarin haarukkaan.

Entinen pitkäaikainen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin oli pessimistisempi. ”Pohjalukema voi olla 18 tai 16 dollaria barrelilta, tosin lyhytaikaisesti”, Kudrin kommentoi torstaiaamuna Davosin talousfoorumissa Sveitsissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat