Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan keskuspankki vihjaa rahapolitiikan muuttuvan maaliskuussa

Talous
 
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti torstaina ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron, talletuskoron ja maksuvalmiuslainan korot ennallaan.

Ohjauskorko on 0,05 prosenttia, talletuskorko –0,30 prosenttia ja maksuvalmiuslainan korko 0,30 prosenttia.

Pääjohtaja Mario Draghi vihjasi lehdistötilaisuudessa, että keskuspankki voi muuttaa rahapolitiikkaansa maaliskuussa. Ekonomistit ovat veikanneet jo pitkään, että keskuspankin täytyy lisätä rahapoliittista elvytystään ja muita poikkeustoimia vauhdittakseen euroalueen talouskasvua.

“Kun olosuhteet ovat huonontuneet, mielestäni olisi EKP:n uskottavuuden kannalta vahingollista, jos emme olisi valmiita arvioimaan mahdollisesti uudestaan rahapolitiikan mitoitusta tietojen lisääntyessä”, Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Huonontuneilla olosuhteilla pääjohtaja Draghi viittasi etenkin öljyn halpenemiseen. Öljy on merkittävä syy siihen, että euroalueen inflaatiovauhti on kaukana EKP:n tavoitteesta. Inflaatio eli hintatason yleinen halpeneminen oli Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan joulukuussa 0,2 prosenttia. EKP:n tavoitteena on, inflaatiovauhti olisi hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Rahapoliittisen elvytyksen ongelmana on tähän saakka ollut, että rahapoliittinen elvytys ei ole välittynyt reaalitalouteen vaan uudet investoinnit euroalueella ovat yhä verraten vähäisiä.

Torstaina ennallaan jätetty ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit saavat edullisimmillaan lainaa keskuspankista.

Ohjauskorolla EKP viestittää rahapolitiikkansa tavoitteista.

Ohjauskorko vaikuttaa euriboreihin eli korkoihin, joilla liikepankit tarjoavat lainaa toisilleen. Euriborit ovat Suomessa yleisiä asuntolainojen viitekorkoja.

Talletuskorko tarkoittaa korkoa, jonka liikepankit saavat talletuksistaan keskuspankkiin. Talletuskorko ei vaikuta suoraan kuluttajien käyttötilien korkoihin.

Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että keskuspankkitalletusten asemesta liikepankit antaisivat enemmän lainaa yrityksille ja kotitalouksille.

Monien ekonomistien mielestä talletuskorko pitäisi olla enemmän negatiivinen, jotta se pakottaisi liikepankit siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainanantoa yrityksille ja kotitalouksille. Talletuskoron asettaminen yhä enemmän negatiiviseksi voi olla yksi uusi poikkeustoimi, johon keskuspankki saattaa maaliksuussa turvautua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat