Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kriisin keskellä maksetaan isoja osinkoja?

Kansainväliset pääomamarkkinat vaativat sijoituksilleen tuottoa. Pelisäännöt eivät ole reiluja, mutta niitä on paras ymmärtää myös suomalaisen palkansaajan, kirjoittaa Sixten Korkman.

Talous
 
Sixten Korkman
Kirjoittaja on on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston emeritusprofessori.

Suomen talous on pitkään ollut pysähdyksen tilassa. Työttömyys on korkeaa ja kasvussa. Tilanteen vakavuutta ei kiistä kukaan.

Työmarkkinoilla neuvotellaan tylyistä toimista, jotka heikentävät kotitalouksien ostovoimaa. Tavoitteena on vientialan kannattavuuden kohentaminen.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta suomalaiset pörssiyhtiöt maksavat isoja ja kasvavia osinkoja. Tätä on vaikea ymmärtää ja vaikea hyväksyä.

Mistä on kyse?

Pääomamarkkinat ovat kansainvälisiä, ja pääomalle maksettava korvaus määräytyy globaaleilla markkinoilla. Omistajat vaativat suomaisilta yrityksiltä yhtä korkeaa tuottoa sijoituksilleen kuin mitä muualta on saatavissa.

Finanssipääoma liikkuu nopeasti tuoton perään. Myös yritysten investoinnit ja tuotanto hakeutuvat sinne, missä odotettu tuotto investoinneille on suurin.

Suomalaiset pörssiyhtiöt varmistavat riittävän kannattavuutensa leikkaamalla kustannuksia ja siirtämällä toimintaa sinne, missä investoinneille saatava tuotto on korkein. Näin toimien pörssiyhtiömme ovat viime vuosina tehneet hyvää tulosta.

Voittonsa yhtiö voi jakaa osinkoina tai käyttää investointeihin. Epävarmojen talousnäkymien oloissa investoinnit jäävät vähäisiksi. Voittoja jaetaan laajasti omistajille osinkoina.

Isot osingot ovat osaltaan merkki siitä, että yrityksillä on mennyt hyvin. Toisaalta isot osingot heijastavat riittävän houkuttelevien investointikohteiden puutetta. Ongelma on yleismaailmallinen: yritysten kannattavuus on hyvä, mutta ne eivät investoi.

Voi kiroilla sitä, että kapitalistit eivät investoi vaikka saavat pääomalleen korkeaa tuottoa. Tätä emme kuitenkaan Suomesta käsin pysty muuttamaan. Sen sijaan voimme vaikuttaa siihen, että investoinneista suurempi osuus kohdentuisi Suomeen.

Suomalaisen palkansaajan etu on toimia Suomessa tapahtuvan yritystoiminnan kannattavuuden parantamiseksi. Näin voimme edistää Suomeen tulevia investointeja ja tänne syntyviä työpaikkoja. Isojen osinkojen päivittely ei tätä muuta.

Globaalilla markkinataloudella on oma logiikkansa. Sen pelisäännöt eivät ole reiluja.

Ne eivät täytä vaatimuksia, joita me niille mielellämme asettaisimme. Mutta kansantaloutemme toimintaympäristön ymmärtäminen on silti viisauden alku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat