Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihteeksi hyvä talousuutinen: Tehdasteollisuuden investoinnit kasvoivat tuntuvasti

Teollisuuden investointien piristyminen antaa ekonomistin mielestä lupauksia talouskasvusta

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
UPM:n Kaukaan tehtaalla aloitettiin biodieselin valmistus vuosi sitten. Tehtaalla uudistetaan myös sellutehdasta. Metsäteollisuus investoi viime ja tänä vuonna vilkkaasti.
UPM:n Kaukaan tehtaalla aloitettiin biodieselin valmistus vuosi sitten. Tehtaalla uudistetaan myös sellutehdasta. Metsäteollisuus investoi viime ja tänä vuonna vilkkaasti. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Teollisuuden synkkien lukujen keskelle saatiin torstaina yksi positiivinen uutinen. Tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit kasvoivat viime vuonna peräti 16 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Yhteensä teollisuus sijoitti tehtaisiin ja koneisiin viime vuonna noin 3,3 miljardia euroa.

Luvut perustuvat Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) investointitiedusteluun. Elinkeinoelämän etujärjestön asiantuntijoiden mielestä tilanteessa ei ole isoista kasvuluista huolimatta hurraamista.

”Investointien kokonaissumma on 2000-luvun keskiarvon alapuolella ja taso on neljänneksen matalampi kuin ennen finanssikriisiä”, johtava ekonomisti Penna Urrila sanoo.

Emmi Tulokas / LEHTIKUVA
Johtava ekonomisti Penna Urrila.
Johtava ekonomisti Penna Urrila.

Johtaja Jussi Mustonen huomauttaa, että tällä tasolla investoinnit eivät riitä edes kattamaan pääomakannan poistumaa eli koneiden ja laitteiden rapistumista. Sitä tapahtuu noin neljän miljardin euron edestä vuosittain.

OP-ryhmän pääekonomistin Reijo Heiskasen mielestä investointien piristyminen on joka tapauksessa hyvinkin positiivinen uutinen. Se luo toiveita koko talouden piristymisestä.

Teollisuuden kiinteiden investointien suora vaikutus bruttokansantuotteen kasvuun on pientä. Vaikutus tulee välillisesti investointien luoman uuden tai kilpailukykyisemmän tuotannon kautta.

”Erityisen myönteistä on, että puolet summasta oli laajennusinvestointeja”, Heiskanen sanoo.

Yritykset siis kasvattavat tuotantoa, eivätkä vain korvaa vanhoja koneita.

EK:n investointikysely kattaa noin 80 prosenttia tehdasteollisuuden koko investointikannasta. Kiinteissä investoinneissa ei ole mukana yritysten panostuksia tutkimukseen ja kehitystyöhön, vaan se kertoo, miten paljon rahaa yritykset sijoittavat tehtaisiin, koneisiin ja esimerkiksi tietokoneohjelmiin.

Heiskasen mielestä investointien kokonaismäärä on jo lupaavan korkealla tasolla, erityisesti kun mukaan otetaan energia-alan tälle vuodelle suunnittelemat investoinnit.

Silloin investointien kokonaismäärä nousisi 5,5 miljardiin euroon.

Heiskasen mukaan metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden korkea investointitaso on osoitus siitä, että teollisuus myös uudistaa tuotantoaan sellaisiin tuotteisiin, joilla on kysyntää maailmalla.

Vanhat väylät ja tuotteet eivät enää vedä, mistä viennin huono kehitys on ollut osoituksena.

”Teollisuus luo nahkaansa uudelleen. Kyse on suurista rakennemuutoksista. Esimerkiksi metsäteollisuudessa paperi ei käy enää kaupaksi. Paperikoneita siis muutetaan kartonkikoneiksi ja sellutuotantoa kasvatetaan”, Heiskanen sanoo.

EK:n mielestä edes uudet tuotteet eivät riitä. Vientiteollisuus ei nouse ilman kustannuskilpailukyvyn parantamista.

”Yritysten näköalattomuus rajoittaa investointeja. Jos näköpiirissä ei ole kasvua, ei ole halua investoida. Korkotaso tai työvoiman saatavuus eivät ole pullonkauloja. Kilpailukyky on”, Mustonen sanoo.

Mustonen esittelee kaaviota, joka kertoo, että suomalaisista yrityksistä yli kolmasosa pitää heikkoa kysyntää kasvun rajoitteena. Saksalaisista yrityksistä näin arvioi vain neljännes.

”Saksassa kilpailukyky on kunnossa. Kysynnän puutetta ei koeta ongelmaksi, koska tuotteilla on kysyntää maailmalla. Paremmalla kilpailukyvyllä kysyntärajoite poistuisi Suomenkin yrityksiltä”, Mustonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat