Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ponsse kasvattaa tuotantoaan

Talous
 
Seppo Sirkka / Lehtikuva
Ponssen ja John Deeren metsätyökoneilla on riittänyt kysyntää maailmalla. Molemmat ovat kasvattaneet tuotantoa Suomessa.
Ponssen ja John Deeren metsätyökoneilla on riittänyt kysyntää maailmalla. Molemmat ovat kasvattaneet tuotantoa Suomessa. Kuva: Seppo Sirkka / Lehtikuva

Teknologian ja metsäteollisuuden toimialoilla investointiluvut näyttävät pitkästä aikaa hyviltä. Metsäteollisuuden isoista selluhankkeista on keskustelu paljon julkisuudessa. Mutta mistä teknologiateollisuuden tälle vuodelle luvassa oleva 1,6 miljardin panostus tehtaisiin ja koneisiin oikein koostuu?

Teknologiateollisuus ei ole kerännyt listaa hankkeista, koska jäsenyrityksiä on niin monta, noin 1 600. Itä-Suomen aluejohtaja Esa Näätänen listaa kuitenkin vaivatta yrityksiä, jotka ovat tekemässä ainakin omaan kokoonsa nähden isoja sijoituksia tuotannon kasvattamiseen tai esimerkiksi automaatioon.

Mukana on menestyviä pk-yrityksiä, kuten hydrauliikkasylintereitä tekevä Hydroline tai nanoteknologiayritys Nanocomp.

Myös metsäkoneyrityksillä menee hyvin. Puunkorjuukoneita Vieremällä valmistava Ponsse kertoo suunnittelevansa toiminnan laajentamista 23 miljoonalla eurolla tänä vuonna.

”Osa summasta käytetään Iisalmen logistiikkakeskukseen. Vieremän tontille uusiin tiloihin ja laitteisiin laitetaan 13–14 miljoonaa euroa”, Ponssen talousjohtaja Petri Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan metsäteollisuuden suhdanne on maailmalla kehittynyt suotuisasti ja metsäkoneiden kysyntä kasvaa. Kolme neljäsosaa tuotannosta menee vientiin.

”Investointien vaikutus työpaikkoihin näkyy vasta seuraavina vuosina. Jonkun verran tulee lisää työpaikkoja.”

Ponssella on Suomessa noin 750 työntekijää ja ulkomailla noin 650 työntekijää myynnissä ja huollossa. Vieremän tehtaan ympärillä toimivat alihankkijat työllistävät noin 250 ihmistä.

”Olemme nähneet, että tuotanto on kannattavinta omin panoksin täällä Vieremällä. Se, mitä ei tehdä itse tai tule suomalaisilta alihankkijoilta, tulee Saksasta. Ne ovat kalliita osia, kuten moottoreita ja hydrauliikkaa”, hän sanoo.

Ponssen kilpailija John Deere on puolestaan palauttanut kuormatraktoreiden kuormatilojen tuotannon Itä-Euroopasta Suomeen. Joensuun tehtailla on investoitu hitsausrobotteihin, joilla tuotanto on saatu kilpailukykyiseksi.

”Vaikka Itä-Euroopassa on erittäin hyviä alihankkijoita, tuotanto oli kannattavampaa tuoda Joensuuhun, kun siihen laskettiin kuljetuskustannukset ja muut mukaan”, toimitusjohtaja Timo Ylänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat