Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Draghi vihjasi uusista poikkeustoimista

Keskuspankki päätti torstaina pitää korot ennallaan.

Talous
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Mario Draghi
Mario Draghi Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi vihjasi torstaina, että rahapolitiikkaa voidaan keventää vielä lisää maaliskuussa.

“Kun olosuhteet ovat huonontuneet, mielestäni olisi EKP:n uskottavuuden kannalta vahingollista, jos emme olisi valmiita arvioimaan ja mahdollisesti harkitsemaan uudelleen rahapolitiikan mitoitusta tietojen lisääntyessä”, Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Huonontuneilla olosuhteilla pääjohtaja Draghi viittasi etenkin öljyn halpenemiseen. Öljy on merkittävä syy siihen, että euroalueen inflaatiovauhti on kaukana EKP:n tavoitteesta. Raakaöljy on halventunut kolmen kuukauden kuluessa noin 40 prosenttia.

Inflaatio eli hintatason yleinen halpeneminen oli Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan joulukuussa 0,2 prosenttia. EKP:n tavoitteena on, inflaatiovauhti olisi hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 saakka.

Lukuisat ekonomistit ovat veikanneet jo pitkään, että keskuspankin täytyy lisätä rahapoliittista elvytystään ja muita poikkeustoimia vauhdittaakseen euroalueen talouskasvua.

Rahapoliittisen elvytyksen ongelmana on tähän saakka ollut, että se ei ole välittynyt riittävästi reaalitalouteen. Uudet investoinnit euroalueella ovat yhä verraten vähäisiä.

Torstaina EKP päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron, talletuskoron ja maksuvalmiuslainan korot ennallaan.

Ohjauskorko on 0,05 prosenttia, talletuskorko –0,30 prosenttia ja maksuvalmiuslainan korko 0,30 prosenttia.

Ohjauskorolla EKP viestittää rahapolitiikkansa tavoitteista.

Ohjauskorko vaikuttaa euriboreihin eli korkoihin, joilla liikepankit tarjoavat vakuudettomasti lainaa toisilleen. Euriborit ovat Suomessa yleisiä asuntolainojen viitekorkoja.

Talletuskorko tarkoittaa korkoa, jonka liikepankit saavat talletuksistaan keskuspankkiin. Talletuskorko ei vaikuta suoraan kuluttajien käyttötilien korkoihin.

Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että keskuspankkitalletusten asemesta liikepankit antaisivat enemmän lainaa yrityksille ja kotitalouksille.

Monien ekonomistien mielestä talletuskorko pitäisi olla enemmän negatiivinen, jotta se kannustaisi liikepankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainanantoa yrityksille ja kotitalouksille. Talletuskoron asettaminen yhä enemmän negatiiviseksi voi olla yksi uusi poikkeustoimi, johon keskuspankki maaliskuussa turvautuu.

Oikaisu 22.1. kello 12.47: Mario Draghi vihjasi, että rahapolitiikkaa voidaan keventää lisää maaliskuussa, ei marraskuussa, kuten jutussa virheellisesti luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat