Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi putki avaisi kaasukilpailun

Gasumin monopoli päättyy, mikäli Suomen ja Viron välinen putki toteutuu EU-tuella.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn.
Elinkeinoministeri Olli Rehn. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus aikoo avata Suomen kaasumarkkinat kilpailulle ja poistaa Gasumin monopoliaseman, mutta vain, jos Suomen ja Viron välille rakennetaan Suomenlahden pohjassa kulkeva kaasuputki.

Näin ehdottaa työryhmä, joka jätti torstaina mietintönsä maakaasulain uudistamisesta elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk).

Mikäli Baltic Connectorin nimellä kulkevaa kaasuputkea ei saada aikaan, kaasumarkkinoita pyritään ajanmukaistamaan joka tapauksessa uudella lailla, mutta silloin moni asia jää käytännössä ennalleen.

Vedenalaisen putken rakentamisessa on kysymys rahasta. Hinta on noin 250 miljoonaa euroa. Suomi ja Viro aikovat rakentaa sen yhdessä, mutta ne tarvitsevat Euroopan unionilta tuntuvaa rahoitusta.

Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa, että maat hakevat EU:lta avustusta, joka on ”hyvin korkealla tasolla”. Täsmällistä määrää hän ei halunnut kertoa.

Haettava avustusosuus on tiettävästi 75 prosenttia eli 250 miljoonasta eurosta 187 miljoonaa. Ainakin tällaisesta puhuttiin vuosi pari sitten, jolloin hankkeeseen kuului putken lisäksi satamaterminaaleja nesteytetylle maakaasulle.

Gasum oli aiemmin mukana putki- ja terminaalihankkeessa, mutta se vetäytyi laskiessaan sen liiketaloudellisesti kannattamattomaksi isonkaan avustuksen turvin.

Suomi ja Viro aikovat keväällä tai viimeistään syksyllä jättää hakemuksen komissiolle. Suomi perusti putkiasiaa varten uuden valtionyhtiön.

Mikäli putki toteutuu, Suomen on pakko muuttaa lakiaan EU-direktiivin mukaiseksi.

Suomi on saanut poikkeusluvan, koska kaasua tuodaan vain yhdestä lähteestä Gasumin omistamaa putkea pitkin Venäjältä eikä kilpailua ole. Uusi putki avaisi hankintayhteydet myös Keski-Euroopan verkkoihin, ja kilpailu olisi sallittava.

Gasum jaettaisiin tällöin kahtia, koska siirtoverkko pitäisi irrottaa kaasun myynnistä. Verkkoon voisi tulla useita myyjiä lisää.

Jos Baltic Connector ei toteudu, Gasum saisi jäädä hoitamaan yksinoikeudella Venäjältä tulevan putkikaasun siirtoa ja myyntiä.

Uusien kaasulajien, nesteytetyn maakaasun ja biokaasun, jakelu ja myynti kuitenkin avattaisiin kilpailulle.

Suomen ja Viron välisen putken toteutumista epäillään, koska kaasun käyttö on selvästi vähentynyt sekä Suomessa että Baltian maissa.

Viime vuonna maakaasua kului Suomessa 2,6 miljardia kuutiometriä. Kymmenen vuotta sitten määrä oli kaksinkertainen.

Gasumin mukaan raskaasti kiristynyt verotus on merkittävä tekijä maakaasun suosion vähenemiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat