Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortumin aaltovoimala Ruotsin rannikolla alkoi tuottaa sähköä

”Tämä on erittäin onnellinen tapahtuma. Energia kulkee nyt oikeaan suuntaan. Sitä ei ainoastaan kulu, sitä myös tuotetaan”, sanoo Fortumin vanhempi asiantuntija Sebastian Johansen.

Talous
 
Magnus Laupa
Vedenpinnan alle sijoitettavia liikkuvia energiapoijuja rannalla Sotenäsissä Fortumin aaltoenergiavoimalaitoksella Lysekillissä, Ruotsin länsirannikolla viime kesänä.
Vedenpinnan alle sijoitettavia liikkuvia energiapoijuja rannalla Sotenäsissä Fortumin aaltoenergiavoimalaitoksella Lysekillissä, Ruotsin länsirannikolla viime kesänä. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Fortumin aaltovoimalaitos Ruotsin rannikon Sotenäsissä on alkanut tuottaa sähköä pohjoismaiseen verkkoon. Voimalaa on suunniteltu ja rakennettu vuodesta 2009 alkaen, ja sen ensimmäiset poijut saatiin kytkettyä aaltovoimageneraattoreihin viime viikolla.

”Tämä on erittäin onnellinen tapahtuma. Energia kulkee nyt oikeaan suuntaan. Sitä ei ainoastaan kulu, sitä myös tuotetaan”, sanoo Fortumin vanhempi asiantuntija Sebastian Johansen.

Aaltovoimapuisto on pitkälti tutkimustyötä, ja alkuvaiheessa sen sähköntuotanto on hyvin vähäistä. Fortum pitää askelta silti aaltovoiman kehityksen kannalta suurena.

Fortumin voimala sijaitsee Smögenin ulkopuolella, noin 50 metrin syvyydessä. Pohjaan on asennettu 34 generaattoria, joista neljä on otettu alkuvaiheessa käyttöön. Energiaa tuotetaan voimalayksikköön vaijerilla viritettyjen ja pinnalla kelluvien poijujen avulla.

Täydessä koossa – jos puisto päätetään koevaiheen jälkeen rakentaa loppuun – sen kapasiteetti olisi kymmenen megawattia. Fortumin mukaan se riittäisi 2 000 omakotitalon vuositarpeisiin Ruotsissa. Määrä ei ole absoluuttisesti suuri, mutta alalla sitä voi pitää askeleena.

Koko Euroopassa asennetun aaltovoiman määrä on noin puolet puiston koosta, käy ilmi Ocean Energy Systemsin vuoden 2014 tilastosta.

Sotenäsin voimalaitoksen rahoituksesta vastaavat Fortumin lisäksi Ruotsin energiaviranomainen ja laitevalmistaja Seabased, joka tekee läheistä yhteistyötä Uppsalan yliopiston kanssa.

Korjaus: Jutussa kerrottiina aiemmin, että kyseessä on Fortumin mukaan ensimmäinen monen yksikön aaltovoimala maailmassa. AW-Energy on kuitenkin tuottanut kolmella yksiköllä sähköä Portugalissa valtakunnan verkkoon jo vuodesta 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat