Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neste varautuu jo aikaan jälkeen öljyn

Öljynjalostaja investoi myös perinteiseen tuotantoon Porvoossa, koska uusiutuviin siirtymisen uskotaan kestävän pitkään.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Neste on viime vuosina investoinut Porvoon-jalostamollaan sekä perinteiseen tuotantoon että uusiutuvan dieselin valmistukseen.
Neste on viime vuosina investoinut Porvoon-jalostamollaan sekä perinteiseen tuotantoon että uusiutuvan dieselin valmistukseen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Raakaöljyä jalostava Neste varautuu ”öljyn jälkeiseen maailmaan” kasvattamalla uusiutuvista raaka-aineista tehtyjen tuotteiden osuutta.

Nesteellä on jo useita vuosia ollut toiminnassa uusiutuvan dieselin jalostamot Porvoossa, Singaporessa ja Rotterdamissa, ja yhtiö kertoo olevansa maailman selvästi suurin uusiutuvan dieselin valmistaja.

Neste korostaa nimitystä ”uusiutuva diesel” eikä haluaa käyttää yleisempää nimitystä biodiesel.

Nesteen brändimarkkinointijohtajan Osmo Kammosen mukaan biodieselin nimellä kulkeva polttoaine on usein laadultaan huonoa eikä kelpaa pohjoisissa kylmissä oloissa autoihin.

Kammonen kertoo ajaneensa viisi vuotta Nesteen kehittämällä uusiutuvalla dieselillä ja sanoo sen pyörittävän moottoria joka vuodenaikana ainakin yhtä hyvin kuin fossiilipohjaiset polttoaineet.

Nesteellä on toistakymmentä raaka-ainetta, joista se tekee uuden dieselinsä. Se pyrkii lisäämään erilaisten jätteiden ja tähteiden osuutta nykyisestä noin 70 prosentista. Yhtiö kertoo olevansa maailman suurin eläinrasvajätteen eli lihanjalostusteollisuuden jätteen hyödyntäjä.

Yhtiö pyrkii vähentämään etenkin palmuöljyn ja muun elintarvikkeissa käytettävän raaka-aineen käyttöä. Ympäristöväki on arvostellut palmuöljyn käyttöä.

Vaikka fossiilipohjaisen öljyn jälkeisestä ajasta puhutaan, ei Nesteessä uskota siirtymän olevan kovin nopeaa.

”Perinteisen bensiinin ja dieselin edut ovat suuret. Niiden käyttö, käsittely ja jakelu on opittu tuntemaan. Suurimmassa osassa maailmaa on olemassa kalliilla rakennettu infrastruktuuriverkosto niitä varten. Esimerkiksi kehittyvät Aasian maat tulevat käyttämään valtaisia määriä perinteistä öljyä”, Kammonen sanoo.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa on tavoite, että tuontiöljyn käyttö Suomessa pitäisi puolittaa tämänhetkisestä vuoteen 2030 mennessä.

Mikäli tavoite toteutuu, se iskee suoraan Nesteen perinteiseen fossiilipohjaiseen tuotantoon. Neste tuo valtaosan raakaöljystään Venäjältä ja myy öljystä jalostetut tuotteet pääasiassa Suomen sekä muiden Pohjoismaiden markkinoille.

Vaikka Neste sijoittaa vakavissaan uusiutuviin, sen näkemyksistä kertovat yhtä paljon isot investoinnit, joita se on tehnyt ja on tekemässä perinteiseen tuotantoonsa Porvoossa ja muilla laitoksilla.

Yhtiön investointien arvo on on runsaalta kymmeneltä vuodelta noin neljä miljardia euroa, josta Suomeen on investoitu 2,5 miljardia.

Yhtiön tulos painottuu edelleen perinteiselle puolelle. Viime vuoden heinä–syyskuussa fossiilipohjaisista tuotteista tuli liikevoittoa runsaat 200 miljoonaa euroa ja uusiutuvista 75 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat