Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn halpeneminen jakaa maailmaa häviäjiin ja voittajiin

Talous
 
Häviäjät

Öljyn tuotantoyhtiöt. Raakaöljyä tuottavat yhtiöt ovat ensimmäisiä menettäjiä. Tulot ovat pienentyneet ja osakekurssit kärsineet. Tasearvot eli yhtiön varallisuuden arvot painuvat, kun öljykentät ja varastot eivät ole enää yhtä arvokkaita kuin ennen.

Suuret yhtiöt ovat vastanneet muutokseen leikkaamalla etsintään ja uuteen tuotantoon tehtäviä investointeja. Kärsijänä on koko öljysektorin ”ekosysteemi”.

Tuottajamaat. Öljyntuottajamaiden kansantaloudet ja väestö ovat häviäjiä, mutta tuottajat jakaantuvat moniin ryhmiin.

Lähi-idän rikkaat tuottajamaat selviävät varantojensa ja velkaantumisen turvin. Kovimmilla ovat köyhät Afrikan ja Etelä-Amerikan maat.

Viime vuonna maailman suurimmat tuottajat olivat Saudi-Arabia, Venäjä, Irak ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Köyhistä maista suuria tuottajia ovat Nigeria, Venezuela, Angola ja Meksiko.

Voittajat

Ostajamaat. Paljon öljyä ja kaasua ostavat kansantaloudet ovat voittajia.

Hyöty vaihtelee sen mukaan, miten ”öljyintensiivinen” maa on, eli paljonko valtio tarvitsee öljyä suhteessa kaikkeen tuotantoon. Merkitystä on myös sillä, kuinka riippuvaisia tuojamaat ovat viennissään öljyä tuovista maista.

Yhdysvallat on halvan öljyn suurin hyötyjä, koska se käyttää paljon öljyä sekä liikenteessä että teollisuudessa, arvioi selvityksessään Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni. Maan vienti ei ole myöskään kovin riippuvainen öljyntuottajamaista, mikä taas on EU-maiden ongelma. Siksi EU-maat hyötyvät Yhdysvaltoja vähemmän.

Ostajamaiden kuluttajat. Mitä enemmän kuluttajat käyttävät öljypohjaisia tuotteita, sitä enemmän he hyötyvät. Merkitystä on myös näiden tuotteiden verotuksella.

Suomessa kuluttajan etu on melko pieni, koska polttoaineita verotetaan ankarasti.

Öljyä käyttävät yritykset. Öljyä tuotannossaan käyttävät yritykset hyötyvät halpenemisesta.

Suomessa tällaisia ovat esimerkiksi polttoaineen halpenemisesta hyötyvät Finnair, Viking, Finnlines sekä muut liikenne- ja kuljetusalojen yhtiöt.

Voittajia ovat myös esimerkiksi muovituotteiden tekijät kuten Uponor tai lannoitevalmistaja Yara.

Öljynjalostaja Neste hyötyy. Se ei tuota itse raakaöljyä, vaan ostaa sitä ja jalostaa sen poltto- sekä voiteluaineiksi. Ratkaisevaa on tuotannon tehokkuus ja yleinen kysyntä, joka määrittää katteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat