Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fazer ylivoimainen ravitsemispalveluissa – Restel niukasti Royal Ravintoloita suurempi 2014, ministeriön selvitys kertoo

Lentokenttien ruoka- ja kahvilayhtiöt ovat suurimpien yhtiöiden joukossa

Talous
 
Jaakko Avikainen / Lehtikuva
Työpaikkaruokailua.
Työpaikkaruokailua. Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) julkisti perjantaina ravitsemistoiminnan toimialaraportin vuodelta 2014.

Sen mukaan ylivoimaisesti suurin ravitsemispalveluyritys ja suurin henkilöstö- ja laitosruokalayhtiö oli 2014 Fazer Food Services 247 miljoonan euron liikevaihdolla. Yhtiön tunnetaan muun muassa Amica-henkilöstöruokaloistaan.

Fazer keräsi lisäksi 37,4 miljoonan liikevaihdon Fazer Ravintolat -yhtiöllään.

Toiseksi suurin oli ranskalainen ruokailupalveluyhtiö Sodexo (136,9 miljoonaa), ja kolmanneksi liikevaihdolla mitattuna nousi Lufthansan omistama LSG Sky Chefs Finland (70,9 miljoonaa).

Ruokia lentokoneisiin toimittava LSG Sky Chefs vastaa esimerkiksi Finnairin catering-palveluista.

Ravintolayhtiöistä Restel (63,7) ja Royal Ravintolat (62,6) kilpailevat jokseenkin tasavahvasti suurimman puhtaan ravintolayhtiön paikasta.

Kolmanneksi suurin oli suurelle yleisölle tuntemattomampi Select Service Partner Finland, joka tuottaa ravintola-, kahvila-, kioski- ja lounge-palveluja Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä kahvila- ja ravintolapalveluita Turun, Oulun ja Rovaniemen lentoasemilla. Sen liikevaihto oli 46,2 miljoonaa euroa.

Ministeriön listauksen Kahvila-ravintolat-luokan suurin on McDonald’s 38,8 miljoonan liikevaihdolla.

Seuraavina tulevat Rami’s Coffee (23,2) ja Picnic Finland (21,5).

Rami’s Coffee tunnetaan muun muassa Spice Ice- ja Robert’s Coffee -tytäryhtiöistään.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voi mainita, että Vierumäen Matkakeidas Oy keräsi 12,5 miljoonan liikevaihdon.

Pitopalvelu-luokan ykkönen oli kahvi- ja muita automaatteja tarjoava Pelican Rouge Coffee Solutions. Sen liikevaihto oli 20,3 miljoonaa euroa.

TEM:in toimialaraportoinnin yksi heikkous on siinä, että se ei huomioi tilastoissaan lainkaan S-ryhmän ravintoloita, koska koko konsernin päätoimiala ei ole ravitsemispalvelut.

S-ryhmä on Suomessa yksi kaikkein merkittävimpiä hotelli- ja ravintolatoimijoita.

Yksin Sokos Hotellien liikevaihto ravintolaliiketoiminta huomioiden oli 197 miljoonaa euroa vuonna 2014, TEM:in raportti kertoo. Samoin esimerkiksi Scandicin, Hiltonin ja Holiday Clubin ravintolat eivät näy toimialaraportin tilastoissa.

Ravintolat, baarit, kahvilat ja ateriapalveluiden tekivät toissa vuonna yhteensä yli viiden miljardin euron liikevaihdon 52 000 työntekijän voimin.

Liikevaihto on ollut hieman laskussa viimeiset vuodet, TEM arvioi.

Toimialaraportin mukaan majoitus-, ravitsemis- ja ohjelmapalvelutoiminta tuotti ennakkotietojen mukaan 9,1 miljardin euron liikevaihdon.

Liikevaihto lähti raportin mukaan kesän 2015 notkahduksen jälkeen lievään kasvuun, ja kasvun odotetaan edelleen jatkuvan maltillisena.

Matkailussa lyhytlomat kotimaassa näyttävät kasvattavan suosiotaan. ”Eivät pelkästään taloudellisen tilanteen vaan myös kesäsesongin ulkopuolelle sijoittuvien lyhytlomien lisääntymisen takia”, raportissa todetaan.

Ravitsemispalveluiden toimipaikkojen määrä vuonna 2014 ennakkotietojen mukaan on laskenut vuoteen 2013 verrattuna reilulla sadalla toimipaikalla.

Vuonna 2014 ravitsemistoiminnan toimialalla aloitti toimintansa 1  530 uutta yritystä. Lopettaneita oli 1 589.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat