Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön siirtohintoihin kovia korotuksia Espoossa – kerrostaloasujille jopa 50 prosenttia

Uusi siirtoyhtiö Caruna nostaa hintoja myös muualla. Siirto kallistuu Helsingissäkin

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Voimalinjoja Espoossa.
Voimalinjoja Espoossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sähkön siirtomaksut nousevat isoilla prosenttiluvuilla tänä vuonna monin paikon maata. Korotuksia tulee myös pääkaupunkisedulla ainakin Espoossa ja Helsingissä.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna ilmoittaa nostavansa siirtohintojaan maaliskuun alusta. Espoossa prosentuaalinen nousu on keskimäärin runsaat 30 prosenttia ja kerrostaloasujalle jopa 50 prosenttia.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen sanoo, että prosenteissa nousu on suuri, mutta euroissa laskettuna kohtuullisempi. Espoossa korotus on henkilöasiakkaalle kuukaudessa 4–8 euroa, riippuen siitä asuuko hän kerrostalossa vai sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Caruna on uusi yhtiö. Se perustettiin viime vuonna, kun Fortum myi sähköverkkonsa Suomessa 2,5 miljardilla eurolla kanadalaiselle ja australialaiselle sijoitusyhtiölle. Vain 20 prosenttia verkkoyhtiöstä jäi suomalaisten eläkeyhtiöiden omistukseen.

Caruna perustelee korotuksia sillä, että verkkojen kunnostus vaatii paljon rahaa lähivuosina. Koponen sanoo, että yhtiö tulee investoimaan modernisointiin 200 miljoonaa euroa vuosittain.

”Meidän on pakko nykyaikaistaa verkkojamme esimerkiksi maakaapeloinnilla, koska vaatimukset sähkösiirrolle ovat nousseet. Sähkökatkoja ei nykypäivänä siedetä siinä määrin kuin ennen.”

Taksat nousevat myös siksi, että uusi laki sallii aiempaa suuremman tuoton verkkoyhtiöille. Tuottoa valvoo valtion Energiavirasto.

Carunan tapauksessa siirtotuotot menevät kaupan jälkeen pääasiassa ulkomaille.

Helen aikoo myös korottaa siirtohintoja huhtikuussa. Korotus on Carunaa pienempi, noin yhdeksän prosenttia.

Helen Sähköverkko Oy:n on toimitusjohtaja Risto Harjanne sanoo, että siirtohinnat ovat Helsingissä olleet perinteisesti jonkin verran Espoota korkeammat. Tiiviissä kaupungissa kaapelit on pitänyt sijoittaa kokonaan maan alle ja investoinnit ovat olleet isoja. Toisaalta investointitarve on jatkossa harvemmin asuttuja alueita pienempi.

Harjanne huomauttaa, että Helen alensi siirtohintoja kolmena vuonna, 2012, 2014 ja 2015. Nyt palataan hinnoissa vuoden 2014 tasolle.

Asiakkaan sähkölaskusta siirtohinta muodostaa noin kolmasosan. Muut osat tulevat sähköenergian hinnasta ja sähköveroista.

Asiakas voi itse vaikuttaa vain sähköenergian hintaan kilpailuttamalla sähköyhtiöitä. Siirtoyhtiötä ei voi vaihtaa. Ne ovat paikallisia monopoleja, koska sähköverkkoja on vain yksi.

Oikaisu kello 17:30: Helsingin Energian nimi muutettu Heleniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat