Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeudenkäynti paljasti: Google maksoi Applelle miljardin hakukoneensa pitämisestä mobiilissa

Google maksoi Applelle miljardi dollaria, jotta iPhonet ja iPadit käyttäisivät sen hakukonetta

Talous
 
Applen iPhone 6-puhelimen plus-malli julkaistiin syyskuussa 2014.
Applen iPhone 6-puhelimen plus-malli julkaistiin syyskuussa 2014.

Kun avaat iPhonesta tai iPadista Safari-selaimen, pääset kirjoittamalla hakusanan osoitteen paikalle suoraan Googlen hakutuloksiin.

Google maksoi Applelle tästä hyvästä miljardi dollaria (vajaat 917 miljoonaa euroa). Vertailun vuoksi: numero on lähes puolet länsiafrikkalaisen Liberian valtion bruttokansantuotteesta, joka Maailmanpankin mukaan oli 2,01 miljardia dollaria vuonna 2014.

Asiasta kertoi ensimmäisenä huhujen pohjalta TechCrunch jo vuonna 2013, mutta asia varmistui Googlen ja Oracle-ohjelmistotalon syytettyä Googlea asiasta patenttiriitaan liittyvässä oikeudenkäynnissä. Perjantaina asiasta kertovat muiden muassa brittilehti The Guardian ja uutistoimisto Bloomberg.

Apple sai jättisumman Googlelta vuonna 2014, kertoo Bloomberg, jolle Google ja Apple eivät halunneet kommentoida Oraclen juristin esille tuomia tietoja.

Asiakirjoista selviää myös, että Oraclen juristin mukaan Google ja Apple sopivat liikevaihdon jakamisesta niiden rahojen osalta, joita Google saa mainosten näyttämisestä iPhone- ja iPad-käyttäjille. Oraclen mukaan osuus on ollut ”jossain vaiheessa” 34 prosenttia, mutta asiakirjoista ei Guardianin mukaan käy ilmi, kumpi saa 34 ja kumpi 66 prosenttia.

Viime viikolla pidetyn oikeuskäsittelyn jälkeen Google ja Apple vaativat erikseen maistraattia salaamaan oikeudenkäyntiin liittyviä asiakirjoja, joista liikevaihdon jakamiseen liittyvät väitteet käyvät ilmi.

Googlen maksuhalut selittyvät sillä, että Applen markkinat ovat valtavat. Viimeisellä vuosineljänneksellä pelkästään iPhone toi Applelle 32,2 miljardin dollarin (29,5 miljardia euroa) liikevaihdon. Koko olemassaolonsa aikana Googlen omistama Android-käyttöjärjestelmä on yltänyt 31 miljardin dollarin (28,4 miljardia euroa) liikevaihtoon, vertaa Guardian. Numerot eivät kerro yksiselitteisistä totuuksista, vaan markkinaosuuksista.

Samalla arvokas kumppani Apple on jo erkaantumassa Googlen ylivoimaisesta hakukoneesta: ääniohjaus Siri käyttää Microsoftin Bing-hakua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat