Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet tietosuoja-asetukset panevat tietovuodot kohta kuriin

EU:n tietosuoja-asetus lisää kansalaisten oikeuksia ja yritysten velvollisuuksia.

Talous
 

Oletko ihmetellyt, miksi netissä liikkuessasi mainostajat tuntuvat tietävän kiusallisen tarkasti, että olet paraikaa harkitsemassa esimerkiksi talvikenkien tai lomamatkan ostoa?

Kyse on tietosuojaoikeuksistasi. Ne paranivat viime vuoden lopulla, kun Euroopan parlamentti hyväksyi 17. joulukuuta Suomessa keväällä 2018 käyttöön tulevan tietosuoja-asetuksen.

Eniten verkkokäyttäytymisestäsi tietävät todennäköisesti yhdysvaltalaiset tietokone- ja ohjelmistoyhtiöt Google, Facebook, Apple ja Microsoft, mutta nekin joutuvat EU:ssa toimiessaan noudattamaan EU-lainsäädäntöä.

Ennen yhdysvaltalaisille viranomaisille tapahtuneita tietovuotoja EU piti lähtökohtana, että Yhdysvaltain tietosuoja on samalla tasolla kuin EU:ssa. Maata pidettiin EU:n kaltaisena ”turvasatamana”.

Vuotojen paljastuttua tietojen turvallisesta siirtämisestä Yhdysvaltoihin neuvotellaan, kun luottamus on mennyt.

Vuoden 2018 keväällä voimaan tuleva sääntely on jo saanut asianajotoimistot ja konsultit liikkeelle Suomessakin.

Yrityksille tarjotaan erilaisia palvelupaketteja, joilla ainakin suuryritysten tietosuoja saadaan uuden lainsäädännön tasolle.

Yritysten johtoryhmät yritetään saada puhumaan asiakkaiden tietosuojasta yhtä sujuvasti kuin digitalisaatiosta.

Akseli Valmunen / HS
”Tietosuojaloukkausten ilmoitusvelvollisuus kiristyy.” Oikeusministeriön EU-erityisasiantuntija Anu Talus.
”Tietosuojaloukkausten ilmoitusvelvollisuus kiristyy.” Oikeusministeriön EU-erityisasiantuntija Anu Talus.

Tietosuoja-asetuksessa on kyse kaikkien kansalaisten henkilötietojen käsittelystä yhdenmukaisesti EU:ssa.

Lainsäädännössä keskeistä on se, että EU-kansalainen saa vastaisuudessa vaatia, että hänelle kerrotaan, mitä tietoja hänestä on kerätty.

Tämän lisäksi kansalainen voi vaatia tietojen korjaamista ja poistamista, ja – tämä on ehkä vieläkin tärkeämpää – yrityksen aiheuttamista tietovuodoista seuraa yrityksille tuntuvia rangaistuksia.

Suomessa kansalaisten tietosuoja ja korjausoikeudet ovat jo kansainvälisesti hyvällä tasolla.

Tietosuojavaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa muistuttaa, että henkilötietolaki antaa nykyisinkin oikeuden vaatia henkilörekistereissä olevien virheellisten, tarpeettomien, puutteellisten tai vanhentuneiden tietojen poistoa.

Akseli Valmunen / HS
”Henkilötietolaki antaa nykyisinkin oikeuden vaatia tiettyjen tietojen poistoa.” Tietosuojavaltuutetun toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa.
”Henkilötietolaki antaa nykyisinkin oikeuden vaatia tiettyjen tietojen poistoa.” Tietosuojavaltuutetun toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa.

Tämä koskee tietyissä tapauksissa myös internetympäristöä, kuten verkkopalveluja ja hakukoneita, Pihamaa kertoo.

”Tiedon korjaamisoikeuden ohella säilyy myös henkilötietojen tarkastusoikeus. Sen rajoitukset liittyvät esimerkiksi valtion turvallisuuteen, rikosten ehkäisemiseen ja selvittämiseen sekä muiden henkilöiden oikeuksien vaarantumiseen.”

Uudessa tietosuoja-asetuksessa suurimmat muutokset kohdistuvat yrityksiin, sillä kuluttajien oikeuksien vahvistuminen tietää lisätyötä yrityksille ja viranomaisille.

Esimerkiksi Kuntaliitto varoitti jo lokakuussa, että uudet tietosuojasäännökset voivat aiheuttaa kunnille jopa 200 miljoonan euron lisäkustannukset alkuvuosina.

Kustannuksia tulee, kun kansalaisten oikeus määrätä omista tiedoista otetaan huomioon tietojärjestelmissä ja organisaatioihin nimitetään asetuksen edellyttämät tietosuojavastaavat.

Eniten tietosuojaoikeudet muuttavat teknologia- ja kaupanalan yritysten toimintaa, konsulttiyhtiöiden edustajat arvioivat.

”Esimerkiksi globaalissa verkkokaupassa luottamus omien tietojen luottamuksellisena pitämiseen vahvistuu”, sanoo konsulttiyhtiö EY:n lakipalveluista vastaava Riitta Sedig.

Akseli Valmunen / HS
”Uudet säännökset vaikuttavat merkittävästi teknologia- ja kaupanalan yritysten toimintaan.” Konsulttiyhtiö EY:n lakipalveluista vastaava Riitta Sedig.
”Uudet säännökset vaikuttavat merkittävästi teknologia- ja kaupanalan yritysten toimintaan.” Konsulttiyhtiö EY:n lakipalveluista vastaava Riitta Sedig.

Tietosuoja-asetuksessa tietovuodoista rangaistaan niiden vakavuuden mukaan. Esimerkiksi ihmisen terveyttä koskevat tiedot ovat erityisen luottamuksellisia.

Olennaista on kuitenkin se, että vastaisuudessa ihminen voi EU:ssa olevan yhtenäisen säännöstön mukaan vaatia tietojen poistoa.

Yhtiö voi kieltäytyä poistamasta tietoja esimerkiksi väittämällä, että ne ovat vielä tarpeellisia. Näyttötaakka tarpeellisuudesta on yrityksellä.

Vakavissa tietovuodoissa enimmäisrangaistukset ovat ankaria. Sakkoa voi tulla enimmillään neljä prosenttia kansainvälisestä liikevaihdosta. Esimerkiksi kaupan keskusliikkeillä tämä tarkoittaisi Suomessa satoja miljoonia euroja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat