Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalilaisen pankin pelastus raivostuttaa sijoittajia

Portugalin keskus­pankki pelasti kotimaiset velkojat ulkomaisten kustannuksella.

Talous
 

Portugalilaisen Novo Bancon pääomitusoperaatio kuohuttaa ammattisijoittajia Euroopassa. Portugalin keskuspankki päätti joulukuun lopussa siirtää vajaan kahden miljardin euron arvosta Novo Bancon etuoikeutettuja velkakirjoja roskapankkiin kohentaakseen pankin vakavaraisuutta. Siirto koski vain osaa velkakirjoista.

Käytännössä ulkomaisten institutionaalisten sijoittajien omistamat velkakirjat siirrettiin ja portugalilaisten piensijoittajien velkakirjat pelastettiin. Kaikkien muodollisesti samassa asemassa olevien velkakirjojen pitäisi saada samanlainen kohtelu, kun pankkijärjestelyjä tehdään.

Novo Banco on puolitoista vuotta sitten vaikeuksiin joutuneen Banco Espiríto Santo -pankin terveistä osista muodostettu uusi pankki. Loput Espiríto Santon saatavat ja osa veloista jätettiin pankin pelastusvaiheessa roskapankkiin.

Keskuspankki siirsi roskapankkiin siis vielä lisää velkoja, kun kasvaneet luottotappiot olivat syöneet Novo Bancon vakavaraisuutta. Keskuspankin tiedotteen mukaan velkojien eriarvoinen kohtelu oli ”kansallisten intressien mukaista”.

Portugalin keskuspankin omavaltainen toiminta on herättänyt rahoitusmarkkinoilla voimakkaita reaktioita. Portugalin isot pankit ovat olleet jo vuoden verran Euroopan keskuspankin suorassa pankkivalvonnassa. Tammikuun alussa aloitti toimintansa myös EU:n yhteinen pankkien kriisinratkaisumekanismi.

Kansallisten viranomaisten ei pitänyt enää voida tehdä pankkejaan koskevia omavaltaisia päätöksiä. Sanomalehti Financial Timesin mukaan kansainväliset velkasijoittajat suunnittelevat kanteen nostamista kohtelustaan.

Epävarmuus sijoittajien kohtalosta on herättänyt kysymyksiä euroalueen pankkiunionin toimivuudesta ja laskenut lehden mukaan joidenkin Etelä-Euroopan pankkien joukkolainojen hintoja, kun kiinnostus niitä kohtaan on hiipunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat