Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko ajokoiran näköinen johtaja ihanne? Liikunta ja terveet elämäntavat ovat yleistyneet, vastaavat toimitusjohtajat

Professorit Janne Tienari ja Susan Meriläinen kirjoittivat HS:n Vieraskynä-palstalla, että ajokoiran näköisestä johtajasta on tullut ihanne. Kolme toimitusjohtajaa vastaa professorien väitteisiin.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
”Herään aamuisin 5.30, silloin ehtii käydä lenkillä tai pelaamassa tennistä ennen työpäivää”, kertoo Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.
”Herään aamuisin 5.30, silloin ehtii käydä lenkillä tai pelaamassa tennistä ennen työpäivää”, kertoo Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lähes kaikki johtajat harrastavat nykyisin liikuntaa ja pyrkivät noudattamaan terveellisiä elämäntapoja, kertovat HS:n haastattelemat yritysjohtajat. Heidän mukaansa se on tarpeen, jotta ylipäätään jaksaa työelämässä.

Keskustelu vaatimuksista nykypäivän johtajille käynnistyi, kun Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen professori Janne Tienari ja Lapin yliopiston johtamisen professori Susan Meriläinen kirjoittivat HS:n Vieraskynä-kolumnissaan, että ajokoiran näköisestä johtajasta on tullut ihanne. Heidän mukaansa ”johtajan on näytettävä ’ajokoiralta’: nuorekkaalta, sopusuhtaiselta ja atleettiselta. Hänen tulee säteillä energiaa, kestävyyttä ja elämänhallintaa – ja viihtyä parrasvaloissa. Nuorekkaan, sopusuhtaisen ja atleettisen johtajan ajatellaan liikkuvan aktiivisesti, syövän viisaasti ja nukkuvan hyvin.”

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoo, että liikunnan harrastaminen on yleistynyt johtajien keskuudessa.

”Kyllä se on yleistynyt varsinkin, jos työn vuoksi joutuu matkustamaan paljon. Ihmiset huolehtivat liikunnasta, ruokavaliosta ja riittävästä levosta ja unesta”, sanoo Ritakallio, jonka urheilulaji on suunnistus.

Johtajat eivät sen sijaan ole huomanneet, että tämä olisi johtanut ulkonäön korostumiseen ihmisten arvioinnissa työmarkkinoilla, kuten Tienari ja Meriläinen kirjoittavat.

”Se on hölynpölyä”, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen. ”Liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan. Se tarve tulee ihmisen sisältä, eikä koske pelkästään johtajia vaan muitakin ihmisiä.”

Juhani Niiranen / HS
”Liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan”, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.
”Liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan”, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Tienarin ja Meriläisen kirjoittavat, kuinka terveistä elämäntavoista intoileva johtaja kääntää kärkkäästi peilin myös muihin. Heidän mukaansa kauhuskenaariossa mahdollisuuksia saavat vain ne, jotka ovat valmiita menemään riittävän pitkälle kehittääkseen ulkonäköään toivottuun suuntaan.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ei usko, että urheilullinen johtaja rekrytoisi vain urheilevia alaisia.

”Hyvä johtaja ei palkkaa itsensä kopioita”, hän sanoo.

Murron mukaan johtajien elämäntavat ovat kuitenkin muuttuneet paljon 20–30 vuodessa.

”Varsinkin globaalisti toimivissa yrityksissä johtajilla on paljon matkustuspäiviä eri aikavyöhykkeillä. Jaksamiselta vaaditaan paljon, kun yhtiöt työskentelevät käytännössä 24 tuntia vuorokaudessa.”

Lassi Rinne
”Hyvä johtaja ei palkkaa itsensä kopioita”, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
”Hyvä johtaja ei palkkaa itsensä kopioita”, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Kaikkien kolmen johtajan mielestä liikunta on tullut tärkeäksi muillekin kuin johtajille.

”Terveet elämäntavat ja itsestään huolehtiminen on selvästi aiempaa tärkeämpää myös nuorilla”, Eeva-Liisa Inkeroinen sanoi.

Inkeroinen kertoo harrastavansa hiihtoa, golfia ja lenkkeilyä koirien kanssa. ”Yritän liikkua säännöllisesti, mutta aina ei löydy aikaa. Silloin yritän vähintään kävellä kokouspaikasta toiseen. Mutta periaatteessahan se on priorisointikysymys.”

Timo Ritakallion mukaan liikunnalle löytyy aikaa lähinnä aamuisin ja viikonloppuisin.

”Herään aamuisin 5.30, silloin ehtii käydä lenkillä tai pelaamassa tennistä ennen työpäivää”, hän sanoo – juuri hiihtolenkiltä tulleena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat