Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö elvyttää vai kiristää?

Talous
 

Elvyttävä finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen sektorin päätösperäisiä menolisäyksiä tai verohuojennuksia, ei esimerkiksi automaattista sosiaalimenojen kasvua. Kiristävä finanssipolitiikka tarkoittaa menoleikkauksia ja veronkorotuksia. Se, kannattaako Suomen elvyttää vai kiristää, riippuu ainakin parista seikasta.

Kerroinvaikutus kertoo, miten suuri vaikutus alijäämän muutoksella on talouteen lyhyellä aikavälillä eli ensimmäisten 1–2 vuoden aikana. Kerroinvaikutus on suurempi taantumassa. Mitä suurempi se on, sitä enemmän talous kasvaa elvytettäessä. Jos kerroinvaikutus on pieni, elvytys ei välttämättä auta.

Hystereesi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työttömyys ruokkii työttömyyttä ihmisten syrjäytyessä. Jos hystereesi on vahva, kiristykset eivät heikennä taloutta pelkästään nyt vaan myös tulevaisuudessa. Silloin elvytys voi olla järkevää, vaikka kerroinvaikutus olisi pieni. Mitä pienempi hystereesi, sitä vähemmän vaaraa kiristyksiin liittyy. Harvardin professorin Larry Summersin uuden tutkimuksen mukaan hystereesi on viime vuosina ollut suurta rikkaissa maissa. Kiristykset ovat siis pysyvästi heikentäneet talouksien kasvupotentiaalia.

Tuotantokuilu mittaa nykyisen ja potentiaalisen bruttokansantuotteen eroa, eli sitä, onko taloudessa ylipäänsä elvytettävää. Potentiaalinen bkt on taso, jonka talous voi nykyisillä resursseillaan saavuttaa, kunnes työttömyysaste on niin matala, että inflaatio alkaa kiihtyä. IMF:n mukaan Suomen tuotantokuilu on 5 prosenttia. Merkittävä osa vapaista resursseista on vientisektorilla. Silloin elvytys ei välttämättä auta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat