Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber ajaa perinteisiä taksifirmoja ahtaalle

Kyytipalvelu Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti aiemmin tässä kuussa hakeutuvansa konkurssiin

Talous
 
Helsingin Sanomat
Nacho Doce / Reuters
Poliisi käveli mieltään osoittavien taksien välissä Brasilian São Paulossa syyskuussa.
Poliisi käveli mieltään osoittavien taksien välissä Brasilian São Paulossa syyskuussa. Kuva: Nacho Doce / Reuters
Fakta

Miljardien arvoinen

 Uber ei ole pörssissä, mutta se on arvioitu 60–70 miljardin dollarin arvoiseksi.

 Tämä on enemmän kuin yhdenkään toisen start-up-yrityksen arvo toistaiseksi.

Yhdysvaltalainen kyydinvälitysyritys Uber on alkanut toden teolla vaikuttaa perinteisten taksiyhtiöiden toimintaan maailmalla.

Aiemmin tässä kuussa Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin. Se kertoi kuitenkin aikovansa jatkaa mahdollisuuksien mukaan uudessa muodossa.

Konkurssihakemuksen keskeiseksi syyksi yhtiö ilmoitti suuret velat, mutta vaikeuksien taustalla ovat myös Uberin ja Lyftin kaltaisten kyydinvälitysyritysten tuoma kilpailu.

New Yorkissa Uber ja perinteiset keltaiset taksit ovat jo pitkään taistelleet asiakkaista. Aikakauslehti New York uutisoi tammikuussa, että Uber on tehnyt kaupungin taksikuskeista entistä mukavampia.

New Yorkissa Uber on jo iso tekijä ja taksikuskien vihaama toimija. Sanomalehti The Wall Street Journal kertoi, että heinäkuussa 2015 Uber-autoilla tehtiin keskimäärin satatuhatta matkaa päivässä. Keltaiset taksit tekivät 410 000 matkaa kesäkuun aikana, kertoo New York Magazine.

Aluksi Uber toimi New Yorkissa laajalti Manhattanin ulkopuolella, jossa keltaisia takseja ei paljon näe. Tilanne on muuttunut.

Pelkästään huhti–kesäkuussa 2015 Uber-matkat lisääntyivät 3,8 miljoonalla eli suurin piirtein saman verran kuin keltaisten taksien matkat vähenivät. Uber saa noin 13 prosenttia Manhattanin kuljetuksista, mutta osuus on kasvussa.

New Yorkin taksikuskit haastoivat kaupungin viranomaiset oikeuteen, koska heidän taksioikeuksiensa arvot ovat romahtaneet. New Yorkissa on vuodesta 1937 lähtien pitänyt olla auton konepeltiin kiinnitetty lupalaatta eli medallion, jotta kuljettaja on saanut ottaa kadulta ihmisiä kyytiin ja kuljettaa heitä maksua vastaan.

Vielä jokin aika sitten yksi lupalaatta maksoi yli miljoona dollaria. Laattoja ovat usein ostaneet yhtiöt, jotka liisaavat laatat kuljettajille. Nämä ottavat liisausta varten suuria velkoja.

Liisauksista saatavat kuukausituotot ovat pudonneet jo 50 prosenttia. Taksiyrittäjien mielestä New Yorkin kaupunki on harhauttanut yrittäjiä, jotka ovat ostaneet lupia uskoen kaupungin lupaukseen, että se mahdollistaa kannattavan kuljetusbisneksen.

Puhelinsovelluksen avulla toimivaa Uberia eivät koske taksiyhtiöille laaditut säännöt. Se ei tarvitse lupia, koska yritys määrittelee toimintansa kuljetusten jakamiseksi, ei ammattimaiseksi kuljettamiseksi, vaikka monet Uber-kuskit saavat siitä elannon.

Samanlaisia ongelmia on myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Australiassa on alueita, joissa taksioikeuksien hinnat ovat pudonneet murto-osaan entisestä.

Kaupungit yrittävät nyt löytää keinoja taksiyritysten suojelemiseksi. Kaupungit uskovat saavansa enemmän verotuloja vakituisilta ja helposti tarkkailtavilta takseilta kuin Uberin satunnaisilta ja yksittäisiltä kuskeilta.

Lontoossa perinteiset mustien taksien kuljettajat protestoivat viime syksynä Uberia ja uusia minitaksilupia kadut tukkineessa mielenosoituksessa. Lontoon viranomaiset odottavat nyt konsultin ehdotusta siitä, miten Uberiin pitäisi suhtautua.

Monissa Euroopan maissa Uberin toimintaa on hankaloitettu. Saksassa se on jopa kielletty.

Lisäksi useassa maassa on perustettu Uberin kaltaisia älypuhelimia hyväkseen käyttäviä kyydinvälitysyrityksiä.

Tämä on uhka myös Uberille. Uutistoimisto Reuters kertoi 15. tammikuuta, että Kiinassa Uber on joutunut tukemaan matkojen hintoja markkinaosuuksia vallatakseen. Reutersin mukaan Uber ei ole voitollinen yhdessäkään kaupungissa Kiinassa.

Kiinassa merkittävä kilpailija on Didi Kuaidi, joka on sijoittanut ainakin Intian suurimpaan uuteen kyydinvälitysyritykseen Olaan ja amerikkalaiseen Lyftiin.

Euroopassa Uberin kanssa kilpailee muun muassa BlaBlaCar.

Suomessa Uberia ei ole kielletty. Joulukuussa henkilökuljetusliike Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen toivotti Kauppalehdessä Uberin tervetulleeksi, kunhan säännöt ovat kaikille samat. ”Reilu kilpailutilanne on tärkein asia. Jos Uber saa tehdä jotain, niin meidänkin pitää saada tehdä se”, Kovanen sanoi.

Suomessa taksilupaan tarvitaan pitkä kokemus ja vuosien jonotus. Uber-kuskiksi taas pääsee HS:n testin perusteella 45 minuutin koulutuksella.

Yhdysvalloissa on käyty kiistaa siitä, ovatko Uberin kuljettajat yrityksen työntekijöitä. Esimerkiksi Kaliforniassa oikeus määräsi Uberin maksamaan kuljettajalle korvausta kuskina toimimisesta, koska oikeus tulkitsi Uberin kuljettajan työnantajaksi. Yritys on valittanut päätöksistä.

Kaliforniassa tuomari on perustellut päätöstä muun muassa sillä, että Uber määrää hinnat ja muita kuskin toimintavapauden määrittäviä sääntöjä. Useimmissa maissa kuljetuksiin tarvitaan lupa, mutta Uber kiertää tätä sanomalla, että kyse ei ole ammattimaisesta kuljettamisesta vaan kuljetusten jakamisesta.

Moni kohtuullisempia ehtoja vaatinut Uber-kuski on vetänyt yhtiön oikeuteen Yhdysvalloissa.

Seattlen kaupunki on myöntänyt Uberin ja muiden kuljetusvälitysyritysten työntekijöille mahdollisuuden neuvotella keskitetysti työehdoistaan. Uberille se on uhka, sillä toiminta perustuu siihen, että kuljettajat ovat yrittäjiä, jotka ajavat omalla autollaan ja riskillään.

CHRIS HELGREN / Reuters
Taksinkuljettavat osoittivat mieltään Uberia vastaan Toronton kaupungintalolla Kanadassa joulukuussa.
Taksinkuljettavat osoittivat mieltään Uberia vastaan Toronton kaupungintalolla Kanadassa joulukuussa.
Luke MacGregor / Reuters
Taksinkuljettajat osoittivat mieltään Uberia vastaan Lontoossa 11. kesäkuuta 2014.
Taksinkuljettajat osoittivat mieltään Uberia vastaan Lontoossa 11. kesäkuuta 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat