Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotirakentamisessa pilkahtaa valoa – pienten talojen menekki kasvaa

Valmistalopakettien tilaukset näyttävät vihdoin lisääntyvän monen vuoden laman jälkeen

Talous
 
Sami Kero / HS
Työpäällikkö Tero Silvennoinen tarkasti Vantaan Koivukylässä Kastellin urakoimaa valmistaloa.
Työpäällikkö Tero Silvennoinen tarkasti Vantaan Koivukylässä Kastellin urakoimaa valmistaloa. Kuva: Sami Kero / HS

Pientaloteollisuuden toimittamien valmistalopakettien määrä on vähentynyt jo monena vuonna.

Nyt alalla odotetaan, että käänne vihdoin tapahtuisi tänä vuonna. Merkkejä markkinoiden piristymisestä on.

Kastelli-talojen pääkaupunkiseudun työpäällikkö Tero Silvennoinen sanoo, että suunta kääntyi parempaan jo viime vuoden puolella. Uusien talojen tilauskanta on hänen mukaansa nyt selvästi suurempi kuin vuosi sitten, joten ainakin Kastellin valmistaloja nousee keväällä pääkaupunkiseudulla aiempaa enemmän.

Silvennoinen oli viime viikolla tarkastamassa Vantaan Koivukylään valmistuvaa 90-neliöistä omakotitaloa, joka edustaa hänen mukaansa melko tyypillistä pienehkölle tontille rakennettavaa taloa.

Silvennoinen on ollut nykyisessä työssään viisi vuotta. Hän sanoo asiakkaiden siirtyneen tänä aikana pienempiin talomalleihin. ”Taustalla on ehkä taloustilanne. Ihmiset ovat tulleet tarkemmiksi. Ostetaan tarpeen mukaan eikä hukkaneliöitä haluta.”

Kysyntäsuuntauksen innoittamana Kastelli julkisti äskettäin miniomakotitalon, joka on vain 49 neliön kokoinen. Yhtiö kertoo, että nettikävijöiden määrän perusteella se on herättänyt suurta kiinnostusta.

Pientaloteollisuuden yrityksiä edustavan PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen sanoo hänkin havainneensa merkkejä paremmasta.

Omakotitalojen rakentaminen ja valmistalopakettien myynti on pudonnut rajusti kymmenessä vuodessa. 2000-luvun puolivälissä uusia omakotitaloja rakennettiin parhaimmillaan jopa 15 000 vuodessa.

Vuoden 2008 notkahduksen jälkeen rakentaminen toipui hieman, ja vielä vuonna 2010 nousi noin 12 000 taloa. Viime vuonna määrä oli pudonnut 6 000:een, mikä oli vain noin kolmannes kymmenen vuoden takaisista luvuista.

Valmiiden talopakettien myynti ei ole pudonnut suorassa suhteessa omakotialoitusten määrään, koska aiempaa suurempi osa talojen tekijöistä turvautuu valmistaloihin.

Valmistalojen osuus kaikista rakennettavista pientaloista oli PTT:n Rautiaisen mukaan kymmenen vuotta sitten noin 60 prosenttia, mutta nyt se on noussut noin 74 prosenttiin. Alan teollisuus toimitti viime vuonna noin 4 500 erilaista valmistalopakettia asiakkaille.

Valmistalojen suosion kasvun ansiosta ainakaan alan suurimmat yritykset eivät ole kärsineet pitkästä talopakettilamasta niin paljon kuin voisi olettaa. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että avaimet käteen -toimitusten osuus on kasvanut nopeasti.

Nykyään lähes puolet talopaketeista, eli kolmannes kaikista omakotitaloista, myydään asumisvalmiina, Rautiainen sanoo. Tällä talonvalmistajat ovat osin pystyneet korvaamaan taantuman vaikutuksia liikevaihdossa.

Kastellin Silvennoisen mukaan yrityksen pääkaupunkiseudulla toimittamista taloista jo suurin osa myydään muuttovalmiina. Myös tilojen räätälöinti asiakkaan toiveiden mukaan yleistyy. Huonejärjestystä voidaan muuttaa, ja materiaaleissa on valinnanvaraa.

Yhtiöiden konkursseja tai saneerauksia ei ole taantumasta huolimatta Rautiaisen mukaan alalla juuri nähty. Sen sijaan lomautuksiin on turvauduttu.

Talonasennukset yhtiöt hoitavat yleensä alihankkijoilla, joten niihin ei käytetä omaa vakinaista henkilöstöä.

Pientaloalalla on Suomessa pari sataa yritystä, mutta vakiintuneita yhtiöitä on Rautiaisen mukaan noin 40. Työnantajayhdistys PTT:hen on järjestäytynyt 16 yritystä, jotka hoitavat noin puolet valmistalomyynnistä.

Rautiainen sanoo, että pankit ovat osaltaan vaikuttaneet omakotirakentamisen kurjistumiseen.

”Jäsenyrityksistämme tulee viestiä, että kauppoja peruuntuu, kun pankit ovat tiukkoina vakuusehdoissaan. Aiempaa pienempi osuus valmistuvasta talosta hyväksytään lainan vakuudeksi.”

PTT toivoo valtiolta enemmän takausapua vaikeassa tilanteessa. Nyt rakentaja voi saada valtion takausta 20 prosentille lainamäärästään, mutta enimmillään 50 000 euroa.

Myös tonttipula haittaa rakentamishaaveita suurimmissa keskuksissa. Espoossa oli toissa vuonna tarjolla alle sata tonttia, mutta hakijoita oli lähes tuhat.

”Perustilanne ei ole muuttunut miksikään. Enemmistö suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Tämä käy ilmi kaikista selvityksistä”, Rautiainen sanoo.

Sami Kero / HS
Työpäällikkö Tero Silvennoinen tarkasti valmistalon sisätiloja.
Työpäällikkö Tero Silvennoinen tarkasti valmistalon sisätiloja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat