Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes kaikki suuryritykset varautuvat kyberuhkiin

Tuore suuryritysselvitys kertoo, että yritykset ovat huolestuneet tietomurroista ja palvelunestohyökkäyksistä.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Professori Pekka Mattila.
Professori Pekka Mattila. Kuva: Kimmo Räisänen

Riskitietoisuus kyberuhkista on uunituoreen tutkimuksen mukaan kasvanut rajusti suomalaisissa suuryrityksissä. Yritykset kokevat konkreettisiksi riskeiksi erityisesti yrityksiin suoraan kohdistuvat uhat, kuten tietomurrot ja palvelunestohyökkäykset.

Aalto-yliopiston ja OP Ryhmän tänään maanantaina julkistamassa tutkimuksessa suuryrityksistä yli neljä viidesosaa, 84 prosenttia sanoo, että tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyvät riskit ovat merkittäviä.

Vuonna 2014 vastanneista vain runsas puolet, 57 prosenttia, koki että riskit ovat merkittäviä.

Suuryrityksistä myös lähes kaikki, runsaat 90 prosenttia arvioi, että kyberuhkat vaativat yhtiöltä varautumista lähitulevaisuudessa. Vuotta aiemmin välitöntä varautumistarvetta koki vain kolme neljästä, 75 prosenttia.

Nyt neljännen perättäisen kerran toteutettuun suuryritystutkimukseen vastasi viime syksynä 155 avainjohtajaa yli sadasta yrityksestä. Vuotuinen suuryrityskysely kattaa 250 Suomen suurinta yritystä.

Henkilöstön määrä suuryrityksissä vähenee tutkimuksen mukaan myös tänä vuonna.

Kun vielä vuoden 2014 alussa suuryritykset työllistivät noin 900  000 suomalaista, viime vuonna enää 860  000.

Henkilöstön rajusta vähenemisestä huolimatta yritysten tuloskunto on tutkimuksen mukaan parantunut kuitenkin selvästi.

Pääkonttoriaan Suomessa pitävät yritykset arvioivat, että henkilöstöä vähennetään edelleen jonkin verran kotimaassa. Sen sijaan henkilöstöä lisätään ulkomailla.

Tutkimuksen mukaan yritykset aikovat pitää tuotantoa kotimaassa. Entistä useampi suuryritys kokee myös Suomen painoarvon pikemmin kasvavan kuin vähenevän. Alihankintainvestoinnit suuntautuvat sen sijaan enenevästi ulkomaille.

Lähes joka kolmas vastanneista aikoo siirtää osan toiminnastaan maihin, joissa lainsäädäntö on yritykselle edullisempi kuin Suomessa.

Investoinnit digitalisointiin lisääntyvät tutkimuksen mukaan tänä vuonna reilusti, yli 10 prosenttia. Yritykset ennakoivat myös panostavansa tutkimukseen ja kehitykseen viime vuotta selvästi enemmän.

”Digitalisaatioon kohdistuu nyt kovia odotuksia. Riskinä on, että digitalisaatio alkaa näyttäytyä kaikki ongelmat taltuttavalta hopealuodilta”, sanoo Aalto-yliopiston tiedotteessa professori Pekka Mattila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat