Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta romahdutti Nigerian valuutan – talous lähellä kaaosta

Talous
 
Joe Penney / Reuters
Valuutanvaihtoa dollareista Nigerian nairoiksi Lagosissa.
Valuutanvaihtoa dollareista Nigerian nairoiksi Lagosissa. Kuva: Joe Penney / Reuters

Afrikan suurimman raakaöljyn viejän Nigerian talous on lähellä kaaosta öljyn halpenemisen aiheuttaman valuuttakriisin takia.

Nigerian valuutan nairan arvo on katukaupassa romahtanut noin kolmanneksen muutamassa viikossa. Keskuspankki on toistaiseksi kieltäytynyt devalvoimasta valuuttaa virallisesti, mutta paineet kasvavat.

Kauppa ja elinkeinoelämä joutuvat seuraamaan toimissaan epävirallista kurssia, koska se heijastaa olosuhteita virallista linjaa paremmin.

Hinnat ovat kovassa nousussa, koska tavaraa ulkomailta tuovat joutuvat maksamaan tuontitavarastaan jatkuvasti nousevia hintoja.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat tuontiruuan tukkukauppiaat kertovat odottavansa keskuspankilta pikaisia toimia, koska kahden todellisuuden valuuttakurssit saavat aikaan suuria vaikeuksia.

Liikepankeista ovat valuutat loppuneet, ja tuojat joutuvat hankkimaan valuuttansa epävirallisilta markkinoilta. Katukaupassa dollari maksaa 305 nairaa, kun virallinen kurssi on 198 nairaa.

Myös vähittäiskaupan tavarat kallistuvat. Moni tavara on kokonaan hävinnyt hyllyiltä, kun ostajat kieltäytyvät maksamasta pyydettyjä hintoja.

Kasvanut työttömyys ja inflaatio kutistavat kysyntää. Vuosi-inflaatio nousi joulukuussa 9, 6 prosenttiin.

Ulkomaiset sijoittajat karttavat nyt maata, koska ne odottavat, että keskuspankki joutuu pian taipumaan devalvointiin.

Nairan arvo heikkeni edelleen sen jälkeen kun keskuspankki lopetti valuutan toimittamisen valuuttakioskeihin. Käytännössä se tarkoittaa, että nigerialaiset eivät enää pysty matkustamaan ulkomaille, kun matkavaluutan saanti on mahdotonta.

Nigeriassa on noin 180 miljoonaa asukasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat